Da li limunova voda ujutru doprinosi organizmu? Evo šta kaže struka i ko nikako ne bi smeo da je pije

Nutricionistkinja daje pravi odgovor na pitanje da li je limunova voda ujutru dobra za organizam.

Fitnes & Nutricija
Da li limunova voda ujutru doprinosi organizmu? Evo šta kaže struka i ko nikako ne bi smeo da je pije
Foto: Shutterstock

Mnogo se govori o limunovoj vodi, od onih koji joj pripisuju gotovo magična svojstva do onih koji tvrde da nema apsolutno nikakve koristi. Istina je, kao i obično, negde između. Iako nijedno piće ne može da učini čuda, limunova voda može našem telu da pruži niz zdravstvenih benefita. O tome za američki "Vog", govorila je nutricionistkinja i dijetetičarka dr Monse Folka.

Sprečava li limunova voda nadimanje stomaka?

Mnogi ljudi koji zagovaraju konzumaciju vode sa limunom (obično tople), obično to rade ujutru na prazan stomak kako bi pomogli u čišćenju tela i aktiviranju metabolizma. "Limun ne samo da ima kiseli ukus, već je i sam po sebi kiselina", objašnjava dr Folka. "Pomaže u alkalizaciji, odnosno detoksikaciji organizma. Na taj način, pomaže u prevenciji i poboljšanju nadimanja stomaka."

Devojka, Limunada, Voda sa limunom, Pije
foto: Shutterstock

Pored toga, dr Folka preporučuje određene začine koje možemo kombinovati sa našom čašom limunove vode kako bismo pojačali ovaj efekat, kao što su komorač, bosiljak, peršun, mirođija, kim ili korijander. Međutim, treba napomenuti da ovo ne znači da će ova kombinacija dovesti do potpuno ravnog stomaka, već samo pomaže u smanjenju osećaja nadimanja.

Poboljšava li limunova voda varenje?

"Limunova voda pomaže stomaku pri lučenju želudačnih sokova“, kaže dr Folka. "To dovodi do opšteg poboljšanja varenja. Važno je napomenuti da osobe koje imaju problema sa želudačnom kiselinom ne bi trebalo da praktikuju ovu naviku, jer može pogoršati problem."

Oslobađa li limunova voda od žeđi?

"Limun sadrži mnoge organske kiseline, poput limunske kiseline, koje stimulišu lučenje pljuvačke i oslobađaju od žeđi, više nego kada pijete samo vodu", objašnjava dr Folka. Ipak, treba biti oprezan i uvek mešati limun sa vodom – čisti limun može oštetiti zubnu gleđ.

Limun, Voda sa limunom, Limunada
foto: Profimedia

Poboljšava li limunova voda izgled kože?

Koža obožava vitamin C, koji se nalazi u svim citrusnim voćkama, uključujući i limun. Studije pokazuju da konzumacija vitamina C pozitivno utiče na izgled naše kože, a dr Folka se slaže. "Vitamin C je neophodan za pravilno funkcionisanje krvnih sudova, za zdravlje kostiju, zuba i kože. Takođe, pomaže u formiranju kolagena, poboljšava izgled kože i pomaže u bržem zarastanju rana."

Da li je limunova voda dobra za celokupno zdravlje?

Pored pomoći u varenju i nezi kože, dr Folka kaže da je konzumiranje vode sa limunom redovno, fantastično za opšte blagostanje. "Ovo piće može pomoći u stimulaciji imunog sistema, što vam daje bolju šansu da se borite protiv infekcija", kaže dr Folka. Takođe, odlično je kada se osećate bolesno – dodajte malo meda ili đumbira kako biste ublažili simptome prehlade.

Limunova voda, iako nije čudotvorno rešenje, može biti koristan dodatak svakodnevnoj rutini za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje na prirodan način.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs