Ako želite da stabilizujete šećer u krvi i oslobodite se viška kilograma, bulgur je namirnica koju treba da uvedete u svoj jelovnik. To je žitarica koja normalizuje nivo šećera u krvi i podstiče sagorevanje masti povezano sa starenjem.
Bulgur je bogat vlaknima koja usporavaju apsorpciju glukoze u krv i tako stabilizuju nivo šećera u krvi. Korisno je znati da što je bulgur tvrđi, to će bolje stabilizovati nivo šećera u krvi.
Kada je u pitanju gubitak kilograma, bulgur može biti vaš saveznik jer je složeni ugljeni hidrat koji povećava osećaj sitosti. Dovoljno ga je jesti nekoliko puta nedeljno, a u prodavnicama se ova namirnica može naći veoma povoljno.
Bulgur je bogat vitaminima B, E i K, gvožđem, kalcijumom, natrijumom, fosforom, manganom, selenom i antioksidansima. Normalizuje rad digestivnog trakta, jača imuni sistem i blagotvorno deluje na nervni sistem.
Potiče sa Bliskog istoka, a potiče od pšenice koja potiče iz Mesopotamije i koja se uzgaja oko 12 hiljada godina. Ova pšenica je u početku korišćena za proizvodnju hleba, a pre oko četiri hiljade godina počela je i proizvodnja bulgura.
Danas je ova namirnica karakteristična za Bliski istok i mediteranski region, a često se koristi u Indiji, Pakistanu, Jermeniji, Libanu, ali i na Kipru i u Saudijskoj Arabiji. Čest je sastojak salata, jede se i kao prilog mesu ili ribi, ili kao samostalan obrok.
Bulgur se može pripremiti na razne načine, a u početku se potopi u toplu vodu oko 20 minuta. Može se kuvati i direktno dok granule ne omekšaju, a ako kuvate bulgur, kuvajte ga u ključaloj vodi - dve šolje ključale vode na jednu šolju bulgura. Kuvajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta, povremeno mešajući.
Vreme kuvanja zavisi i od samog bulgura – samo sitno mleveni bulgur prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Srednje grubi bulgur kuvajte oko 12 minuta, a grubi bulgur oko 15 minuta. Takođe, pazite da ne dodate previše vode kako se bulgur ne bi prekuvao i omekšao.
Ako ne znate kako pripremiti bulgur, evo nekih ideja:
1. Salata s bulgurom i narom
Nar ili šipak često se naziva vladarem jeseni, a može se jesti i u salati. Evo i recepta za jednu takvu zdravu salatu.
Sastojci:
- 270 g bulgura
- 1 nar
- 3 kašičice svežeg limunovog soka
- 2 kašičice meda
- 1 čen belog luka
- 1 prstohvat cimeta
- 3 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- 1 endivija (zelena salata)
- 60 g naseckanog peršuna
- 12 g naseckanih listića mente
- 1 kašičica narendane limunove korice
Priprema:
U velikom loncu s kipućom posoljenom vodom kuvajte bulgur dok ne omekša, otprilike 15 minuta. Dobro ocedite, pa rasporedite po plehu za pečenje kako bi se ohladio. Dok se bulgur hladi, nad očistite nar i iz njega izvadite semenke. Semenke ostavite sa strane.
U posebnoj posudi pomešajte limunov sok, med, beli luk i cimet, a zatim dodajte i jednu kašiku soka od nara koji je ostao u nakon čišćenja. Neprestano mešajući, ulivajte i maslinovo ulje, a zatim posolite i pobiberite.
U većoj činiji pomešajte bulgur, naseckanu endiviju, naseckani peršun, naseckane listiće mente, koricu limuna i semenke nara. Dodajte preliv i dobro promešajte, posolite i pobiberite po želji i poslužite.
2. Kari od bundeve
Ovaj kari od bundeve je brz, lak i najbolje od svega – super je zdrav. Možete koristiti muškat, kaboču ili hokaido bundevu, ako vam nedostaje proteina dodajte tofu, a ako želite mesnu verziju, dodajte kockice pečene piletine.
Sastojci:
- 6 čena belog luka
- 2 kašike narendanog svežeg đumbira
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 kašičica kari praha
- 1 kašičica čili praha
- ½ kašičice kurkume
- ½ kašičice kajenskog bibera
- 690 g bundeve
- 430 ml punomasnog kokosovog mleka
- 3 kašike kari paste
- 3 kašike glatkog putera od kikirikija
- 1½ kašičice meda
- 800 g seckanog paradajza iz konzerve
- 240 g bulgura
- Korijander, za posipanje
Priprema: Bulgur skuvajte prema uputstvu na pakovanju i ostavite sa strane. Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri i dodajte beli luk i đumbir. Krčkajte 2 do 3 minuta dok ne omekšaju i ne zamirišu.
Pospite bundevu suvim začinima (kari, čili, kurkuma i kajenski biber) i promešajte. Stavite kokosovo mleko u šerpu i umešajte kari pastu, puter od kikirikija i med. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte začinjenu bundevu i paradajz.
Pokrijte i dinstajte 10 do 15 minuta dok bundeva ne omekša. Pazite da ne prekuvate bundevu. Sklonite sa vatre i ostavite da odstoji deset minuta da se sos zgusne. Dodajte bulgur u tiganj i dobro promešajte ili ga poslužite posebno i sipajte kari preko svake porcije posebno.
3. Bulgur sa boranijom
Ukusna i zdrava kombinacija bulgura i boranije je još bolja ako se poslužuje sa sočnim pilećim batacima.
Sastojci:
- 450 g boranije
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 mlada luka
- 1 čen belog luka
- 200 kriški paradajza
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika himalajske soli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ½ kašičice šećera
- 1 prstohvat bibera
- 250 ml ključale vode
- 150 g bulgur
- 1 kašika maslinovog ulja
- 250 ml vode
Priprema: Crni luk, šargarepu i čen belog luka sitno iseckati. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i pržite luk i šargarepu 4 minuta, a zatim dodajte beli luk i mešajte jedan minut. Dodajte boraniji i promešajte, pa dodajte paradajz sos, začine i vodu.
Smanjite vatru, poklopite i kuvajte 20 minuta. U šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte bulgur i promešajte. Sipati vodu i zatvoriti poklopac i kuvati na tihoj vatri oko 10 minuta. Pomešajte bulgur i boraniju i poslužite ih uz meso po izboru, a najukusnije će biti ako ih poslužite sa pečenim pilećim batacima.
Stil / index.hr
Bonus video: