Evo šta se događa sa našim telom, ukoliko svako jutro jedemo jaja: Nutricionista Lazar Mitrić daje dnevnu meru za unos

Nutricionista Lazar Mitrić, govorio je jednom prilikom za naš magazin koliko jaja dnevno smemo da konzumiramo, da li su jaja štetna i da li treba izbegavati žumance.

Saveti stručnjaka
Evo šta se događa sa našim telom, ukoliko svako jutro jedemo jaja: Nutricionista Lazar Mitrić daje dnevnu meru za unos
Foto: Privatna Arhiva

Jaja su više nego hranljivi, zlatni rudnik i dobro utiču na našu krvnu sliku i celokupno zdravlje, poruka je nutricioniste Lazara Mitrića, iz udruženja "Svi na vagu".

"Jedno veliko jaje ima 13 esencijalnih vitamina i minerala, visokokvalitetne proteine, a "teško" je samo 70 kalorija! Belanca sadrže neke od visokokvalitetnih proteina, riboflavin i selen, a većina hranljivih sastojaka jajeta nalazi se u žumancetu. To su vitamin D – jaje je jedna od retkih namirnica koje prirodno sadrže ovaj vitamin ključan za zdravlje kostiju (telo iskoristi čak 90 odsto Ca iz jajeta) i imunološku funkciju", rekao je nutricionista.

Jaja
foto: Vladislav Nosick / Alamy / Alamy / Profimedia

"Važni su i selen, holin, neophodan za normalno funkcionisanje svih ćelija (posebno važan tokom trudnoće, podržava zdrav razvoj mozga fetusa), lutein i zeaksantin, antioksidansi koji smanjuju rizik od razvoja katarakte i usporavaju napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem. Osim što su dobar izvor gvožđa (1,89 mg), snabdevaju nas i proteinima (2,7 g)", rekao je nutricionista Lazar Mitrić. "Donedavno, preporučivalo se da se ograniči konzumacija jaja, posebno masnih žumanaca koje sadrže holesterol, ali nova istraživanja pokazuju da su ove preporuke zastarele. To znači da ipak ne treba preterivati. Umerena konzumacija (1 jaje dnevno) nije povezana sa lošim nalazima u krvi i srčanim oboljenjima. Potpuno zdravim osobama doktori savetuju da ne bi trebalo da unosimo više od tri komada dnevno, ni za Uskrs. S druge strane, svakodnevni omleti od više jaja, uz brdo slanine ili kobasica nisu poželjni", savetuje on.

Jaja
foto: Profimedia

"Moramo ih razuveriti jer, ponavljam, upravo je žumance ono koje sadrži neke od najboljih hranljivih materija, koje jačaju našu krv i imunitet. Dakle, ako se neko odriče žumanca, odriče se fosfora i vitamina D, rastvorljivog u mastima, koji podržava naše opšte zdravlje, apsorbuje i kalcijum, pomaže da održimo jake kosti", rekao je nutricionista Lazar Mitrić.

Ako ne konzumiramo jaja, zdrav rast i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca ne mogu da budu na optimalnom nivou, gubimo energiju, otežani su proces pamćenja i koncentracija, a moguć je i nastanak jedne vrste anemije", istakao je nutricionista Lazar Mitrić.

Jaja
foto: Shutterstock

"Za početak, treba znati da on nije tako loš. Tačno je da žumanca sadrže puno holesterola, 185 miligrama ima jedno veliko jaje (62 odsto dnevnog unosa), kao i da se dugo verovalo da konzumiranje holesterola iz jaja povećava njegov nivo u organizmu. Međutim, to kod zdravih osoba ima relativno mali uticaj na holesterol u krvi. Jaje ima i lecitin, koji suzbija dejstvo holesterola i pospešuje njegovu eliminaciju iz organizma. U problemu su oni kojima je dijagnostikovana bolest, pre svega dijabetes, kao i srčani bolesnici koji ne znaju da stanu kad im se u tanjiru nađu suhomesnati proizvodi, neki sirevi", istakao je nutricionista Lazar Mitrić.

A ovde pročitajte šta jesti ukoliko ogladnite pred spavanje.

Kako da spojimo mentalno i fizičko zdravlje otkriva imunolog dr Borislav Kamenov

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs