"Ako se kafa pije u ovo vreme, to može poremetiti organizam": Struka rekla kad je najbolje i da li je uveče treba piti

Nutricionistkinje dale odgovor na pitanje da li kafu treba piti uveče, kada je idealno vreme, kao i kada kafa može da škodi.

Fitnes & Nutricija
"Ako se kafa pije u ovo vreme, to može poremetiti organizam": Struka rekla kad je najbolje i da li je uveče treba piti
Foto: Shutterstock

Koje je najbolje vreme za ispijanje kafe i koliko je previše? Često bi ljubitelji kafe rekli da je svako vreme idealno za kafu. Međutim, često se dešava da nas uhvati nesanica, što je čest znak da je kofein još uvek aktivan u našem organizmu.

Studije sugerišu da vaša svakodnevna doza kofeina može podržati zdravlje srca i mozga, a kada se konzumira pažljivo—bez šećera—kafa može pružiti brojne zdravstvene benefite, zahvaljujući antioksidansima prisutnim u biljci kafe.

Nije samo važno kako pijete kafu, već i kada je pijete. Stručnjaci savetuju da pravilnim tempiranjem možete izbeći negativne efekte.

Žena, Devojka, Mir, Kafa
foto: Shutterstock

Najbolje vreme za ispijanje kafe

"Kafa sadrži kofein, koji je prirodni stimulans," objašnjava nutricionistkinja Mugdha Pradhan, za američki "Vog" .

"To znači da može ubrzati vaš metabolizam povećanjem srčane frekvencije i potrošnje energije tela. Zato konzumiranje kafe ujutru, oko 90 minuta nakon buđenja, dobro funkcioniše jer se usklađuje sa prirodnim ritmom kortizola u telu.“ Ako ste neko ko voli da vežba ujutru, konzumiranje crne kafe pre treninga može poboljšati fizičku izvedbu i podržati sagorevanje masti, dok ispijanje nakon treninga može pomoći u oporavku mišića.

Ipak, najbolje je ne piti kafu odmah ujutru na prazan stomak, jer to može izazvati proizvodnju želudačne kiseline, što može učiniti da se osećate nelagodno. Stoga, pijte kafu nakon laganog obroka ili užine—ovo takođe smanjuje rizik od naglog povećanja nivoa kortizola, koji će već biti na vrhuncu u ranim jutarnjim satima.

Kafa
foto: Shuterstock

Popodnevna kafa ne treba da bude kasno

"Nakon ručka, vaši nivoi energije mogu biti niži i šoljica kafe može biti dobro osveženje za mnoge," napominje nutricionistkinja Anupama Menon. Rana popodnevna kafa je efikasnija od one kasnije tokom dana, jer nivo kortizola prirodno opada u popodnevnim satima. Kofein u kafi može poboljšati budnost i dati vam potrebnu energiju.

Međutim, s obzirom na sposobnost kofeina da povećava budnost, treba izbegavati konzumiranje kafe posle 16 časova—ovo je posebno važno za one koji imaju poteškoća da zaspe noću. Kofein može poremetiti obrasce spavanja, jer ima približno osmočasovno dejstvo i može biti prisutan u vašem organizmu do vremena za spavanje.

Kafa
foto: Shutterstock

Koliko kafe je previše?

Ali koja je prava količina kafe koju treba konzumirati? "Kafa deluje kao diuretik i ima tendenciju da dehidrira telo. Stoga, ako pijete previše kafe, osetićete dehidraciju i moraćete češće da idete u toalet," upozorava Pradhanova.

Da biste se borili protiv ovoga, fokusirajte se da budete hidrirani pomoću filtrirane i remineralizovane vode, koja pomaže u nadoknadi hranljivih materija.

kofein, kafa
foto: Shutterstock

Prekomerno konzumiranje kofeina takođe može povisiti nivo estrogena, što potencijalno može dovesti do povećanja telesne težine, pa je važno biti pažljiv sa unosom kafe. "Pokušajte da ograničite unos na najviše 500 mg dnevno (ne više od četiri šoljice) kako biste izbegli moguće negativne efekte dehidracije, ali iskoristite prednosti koje kafa pruža," ističe Menonova.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs