Jesen je početak sezone odličnih namirnica koje na različitim nivoima povoljno deluju na vaše zdravlje. Osim toga, one su veoma ukusne i možete ih konzumirati na različite načine i tako sebi obezbediti jači imunitet, a i bolje ćete se osećati.
U ovim supernamirnicama možete uživati do mile volje i bez griže savesti, zato obezbedite zalihe u frižideru i izbegnite dosadne prehlade, ublažite simptome gripa, smanjite rizik od raka, dijabetesa i očistite organizam od toksina!
![](http://stil.kurir-info.rs/slika-400x262/jabuke-u-korpi-1403020927-39112.jpg)
Jabuke
Ove voćke pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola i obiluju antioksidantom kvercetinom, koji omogućava bolji protok kiseonika u pluća. Takođe, jabuke su odličan izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, pa samim tim i u borbi sa prehladama. Inače, jabuka srednje veličine sadrži 14 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je svarilo. Osim toga, ovo voće je jedno od onih koje vas čini sitim i odličan je izbor i za doručak, jer pokreće metabolizam.
Samo jedna zelena jabuka dnevno sprečava gojaznost! A kako, saznajte OVDE.
Karfiol
Slično kao i jabuke, ovaj beli buketić obiluje vitaminom C. Naučnici smatraju da jedna porcija sadrži oko 77 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog važnog vitamina, a osim toga, karfiol je bogat antioksidantima koji brišu bore i fitonutrijentima koji smanjuju rizik od raka pluća. Zbog toga se naročito preporučuje pušačima.
OVDE pročitajte kako da napravite efikasnu masku za lice koja podmlađuje kožu!
![](http://stil.kurir-info.rs/slika-850x556/devojka-kuva-1387907490-22706.jpg)
Nar
Nar ili šipak se zbog obilja vitamina C, folne kiseline, kalijuma i vitamina A i E naziva supervoćem. U soku šipka nalaze se tri bitna polifenola koji su moćni antioksidanti, zbog čijeg je delovanja šipak jači od brusnice, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa i pomaže u borbi sa depresijom. Osim toga, nar pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa.
Kako brzo i lako očistiti nar bez pravljenja nereda, saznajte OVDE.
![](http://stil.kurir-info.rs/slika-400x262/bundeva-1375285868-9546.jpg)
Bundeva
Odlična namirnica za sve one koje muče alergije! Bundeva je bogata vitaminom C, koji snižava nivo histamina, kao i cinkom i vitaminom A, koji jačaju imuni sistem. Takođe, bundeva blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a veoma je preporučljiva za ljude koji imaju problema sa želucem i crevima.
Sve blagodeti semenki bundeve po vaše zdravlje možete pročitati OVDE.
Kelj
Ovo povrće obiluje vitaminom A, C i E, mangezijumom i karotenoidima koji jačaju imunitet i pomažu u izgradnji vlasi. Kelj čisti toksine iz organizma, što je neophodno za zdrav organizam. Takođe, pomaže u ublažavanju kijavice i kašlja kod ljudi koji pate od alergija i prehlada.
OVDE pročitajte kako da ojačate imunitet u sezoni prehlada pomoću napitka od đumbira i meda!
Mandarine
Mandarine sadrže dvostruko više vitamina C u odnosu na pomorandže, a bogate su i folnom kiselinom i beta karotenom, neophodnim za zdravu probavu. Mandarine su i odličan izvor pektina koji sprečava apsorpciju holesterola na zidovima krvnih sudova, a samim time i rizik od gojaznosti. Pektin je ujedno zadužen i za regulaciju šećera u krvi, što znači da mandarine obezbeđuju osećaj sitosti i sprečavaju napade gladi.
A kojih 5 hranljivih materija su najvažnije za zdravlje žene, otkrijte OVDE.
![](http://stil.kurir-info.rs/slika-400x262/brokoli-1406653186-43020.jpg)
Brokoli
Ovo zeleno povrće je odličan izvor vitamina A i C, proteina, gvožđa i kalijuma. Osim toga, brokoli obiluje i folnom kiselinom koja je zaslužna za povećanje plodnosti i kod muškaraca i kod žena, jer izvor vitamina u njemu povećava šanse za preživljavanja spermatozoida u materici. Brokoli sadrži i fitonutrijent koji pomaže u regulisanju nivoa hormona kod žena, a samim tim i reguliše ravnotežu kada je reč o ovulaciji.
OVDE otkrijte sve odlične efekte brokolija i zaštio treba da ga uvrstite u ishranu što pre!