Francuska ili Dukan dijeta predstavlja način ishrane koji je osmislio i usavršio francuski doktor, vrhunski dijetetičar i nutricionista Pjer Dukan i danas predstavlja jednu od najpopularnijih dijeta na svetu. Njegova knjiga pod nazivom "Dukan dijeta" prodata je u preko 10 milona primeraka a neprestano se štampaju nove kopije. U efikasnost francuske dijete kunu se mnoge poznate ličnosti kao što su Kejt Midlton, Dženifer Lopez, Penelope Kruz i drugi.
Dukanova dijeta je podeljena u 4 glavne faze. Prva, glavna i važna faza se zove "Napad". NJegov glavni princip je konzumiranje hrane bogate proteinima. Zahvaljujući ovoj kratkoj fazi, možete brzo izgubiti težinu, a to će biti primetno skoro odmah.
Fazu "Napad" prati faza "Krstarenje", koja će vam pomoći da postignete normalnu težinu. Ova faza je podeljena na dane čistog proteina i biljno-proteinske dane. A ako želite izgubiti više od 10 kg, onda ćete morati da menjate takve dane po principu 5:5. Ako je vaš višak manji od 10 kg, onda možete izabrati šemu 1:1, 2:2,3:3 ili 4:4. U fazi krstarenja budite dok ne postignete željeni rezultat.
Treća faza Dukan dijete se zove "Konsolidacija". Uz treću fazu vratićete se uravnoteženoj ishrani i konsolidovati dobijene rezultate. Trajanje treće faze zavisi od toga koliko ste kilograma uspeli da izgubite tokom prve 2 faze. Za svaki izgubljeni kilogram - 10 dana na trećoj fazi Dukan dijete. U ovoj fazi postepeno vraćate poznatu i omiljenu hranu u svoju ishranu.
Završna faza Dukanove dijete naziva se "Stabilizacija". U ovoj fazi, već ste postigli željeni rezultat i izgubili na težini. U ovoj fazi, morate stalno pratiti ovu težinu kako se kilogrami koji su otišli sa takvim naporima ne bi ponovo vratili. U ovoj fazi, Dukan preporučuje proteinske dane jednom nedeljno i jesti 3 supene kašike dnevno ovsenih mekinja.
Dozvoljeni proizvodi za prve dve faze
Prilikom izbora proizvoda za prve dve, najvažnije i najstrože faze Dukan dijete, trebalo bi da se vodite jednostavnim pravilom: ako ne vidite proizvod na listi dozvoljenih, onda je zabranjen. Za faze "Napad" i "Krstarenje", Dr Dukan dozvoljava sledeće proizvode:
- 12 vrsta mesa: goveđi file, juneći file, biftek, rostbif, eskalop, basturma, zec, teleća džigerica i bubrezi, jezik, šunka od svinjetine, piletine ili ćuretine;
- 8 vrsta živinskog mesa: piletina, pileća džigerica, meso mladog petla, ćuretina, meso noja, meso prepelice, meso biserke, meso goluba;
- 24 vrste ribe: morska riba, oslić, bakalar, vahnja, orade, polpet, skuša, sivkasta, burbot, haringa, iverak, morski som, štuka, cipal, šaran, pastrmka, raža, jesetra, sardine, papalina, tunjevina, losos, meso rakova i rakovi štapići, kao i kavijar;
- 16 vrsta morskih plodova: lignje, sivi škampi, tigrasti škampi, kapice, školjke, rakovi, ostrige, dagnje, jastog, hobotnica, rakovi, langoši, sipa, morski jež;
- 2 vrste jaja: piletina i prepelica;
- 7 vrsta mlečnih proizvoda sa 0% masnoće: kefir, prirodni jogurt bez šećera ili sa zaslađivačem, meki ili zrnasti svježi sir, mleko, topljeni i skuta;
28 vrsta povrća: paradajz, krastavci, patlidžani, tikvice, šargarepa, cvekla, sve vrste kupusa (karfiol, kineski, crveni, kupus, prokulice, keleraba, brokoli), pečurke, špargle, celer, cikorija, biber, soja luk i praziluk, kiseljak, spanać, palmito, repa, bundeva, boranija, rotkvice i sve vrste zelene salate. Takođe možete jesti sve vrste zelenila (peršun, kopar, cilantro, itd.)
Dukan dijetalni recepti: supe
Dukanova dijeta, čiji su recepti za "Napad" više kao izvrstan meni u francuskom restoranu, omogućiće vam da u prvoj fazi izgubite do 5 kg. U ovoj fazi možete ostati do 10 dana, ali ne više. Sve zavisi od početne težine i šta želite da postignete na kraju. Ako u početku vaša težina premašuje normu za više od 10 kg, onda ćete u fazi "Napad" morati da budete dok ne izgubite najmanje 5 kg.
Supa od piletine i poširanih jaja
Sastojci za 2 osobe: 2 pileća filea, 3 jaja, veza zelenog luka i 1 litar vode.
Priprema: pileći file kuvati u 1 litru vode oko 25-30 minuta. Zatim dodajte sitno seckani zeleni luk u tiganj. Zatim pažljivo razbijte svako od jaja u posebnu činiju (ili po mogućstvu tri različita) tako da žumance ostane netaknuto. Nakon što bujon u tiganju provri, smanjite vatru i, jedno po jedno, pažljivo "bacite" svako od tri jajeta u vodu, "bez oštećenja" žumanca. Kuvajte supu još 5 minuta i ugasite gorionik. Ostavite supu da odstoji još 10 minuta, a zatim je možete sipati u tanjire.
Riblja čorba iz konzerve
Sastojci za 2 osobe : 2 konzerve (po 150 g) - riblje konzerve u sopstvenom soku (bilo koje vrste), 1 crni luk, veza mirođije, 3 lovorova lista, so, biber i 1 litar vode.
Priprema: u šerpu sipajte litar vode i prokuvajte. Crni luk sitno iseckati. Otvorite konzerve sa konzerviranom hranom i, bez isceđivanja soka, viljuškom počnite da gnječite ribu direktno u konzervi. Čim voda proključa, stavite seckani luk i lovorov list. Biber po želji. Zatim posle oko pet minuta dodajte ribu zajedno sa sokom u ključalu vodu i kuvajte još 5 minuta. Zatim isključite vatru i dodajte kopar. Supa je spremna.
Dukan dijetalni recepti: jela od mesa
Teleća jetra u sirćetu od maline
Sastojci : 100 g teleće džigerice, 1 kom crnog luka, 1 kom ljutike, 1 kašika. sirće od maline, 1 tsp. timijan, pola lovorovog lista, so, biber.
Priprema : Uzmite nelepljivi tiganj i lagano ga podmažite uljem. Zatim isecite luk na kolutove i stavite u tiganj. Čim luk porumeni, sklonite ga sa šporeta i ostavite sa strane. U istom tiganju počnite da pržite teleću džigericu, po 4 minuta sa svake strane. So i biber. Zatim uklonite sa vatre. Treći put uzimamo isti tiganj i u njemu na laganoj vatri propržimo ljutiku, pa dodamo sirće od maline, lovorov list i timijan. Kuvajte 2 minuta uz stalno mešanje. Zatim sjedinite sve ostale sastojke i poslužite.
Vijetnamska govedina
Sastojci: 400 g goveđeg odreska, 2 kašike. srednje slani soja sos, 1 tbsp. sos od ostriga, 4 čena belog luka, 1 komad đumbira, cilantro i biber po ukusu.
Priprema: Prvo treba da iseckate cilantro i narendajte đumbir. Zatim junetinu isečete na komade debljine oko 1 cm, pomešate govedinu sa sosovima od ostriga i soje, dodajte crni biber, cilantro i đumbir. Sve izmešati i ostaviti da se marinira pola sata. Zatim zagrejte tiganj i pržite govedinu i beli luk na jakoj vatri 15-20 sekundi, neprestano mešajući. Poslužite i ukrasite jelo listovima cilantra.
Jela od piletine kao deo Dukan dijete
Piletina u papilotama sa tikvicama
Sastojci: 8 pilećih fileta, 4 tikvice, 2 pelate, 1 čen belog luka, 1 limun.
Priprema: rernu zagrejati na 200-210 stepeni. U ovom trenutku isecite pileći file na trake. Tikvice operite, ogulite i isecite na trakice. Zatim oljuštite čen belog luka i sitno ga iseckajte. Operite limun i sitno ga iseckajte. Pelat, tikvice, beli luk i limun pržite na jakoj vatri uz stalno mešanje. Sklonite sa vatre. Zatim pripremite pravougaone listove papira za pečenje, stavite piletinu i prženo povrće i umotajte ih. Stavite u rernu i pecite 15-20 minuta.
Bonus video: