Kako nam ide u susret sezona slava i praznika, dobro je da na vreme pazimo o ishrani, kako ne bismo došli u situaciju da se ugojimo, jer je veoma teško odoleti svim tim bogatim trpezama. Zato vam kačamak dijeta može pomoći da pronašete svoj balans kada je jelo u pitanju.
Kačamak, nekada smatran sirotinjskom hranom, danas nam se vraća kao „čista“ egzotika. Njegova baza je kukuruzno brašno (belo ili žuto), nama dostupno i poznato kao kukuruzni griz ili palenta. Budući da ne sadrži gluten, nije samo ukusan predlog za doručak, već i jedan od najzdravijih izbora koji možemo da napravimo.
![Palenta, Kačamak](/data/images/2019/07/06/12/194331_shutterstock-596786480_ff.jpg?ver=1697875222)
Šta od korisnih sastojaka sadrži kukuruzno brašno od kojeg se pravi kačamak?
Kukuruzno brašno sadrži veliku količinu nutrijenata neophodnih našem telu, uz minerale i vitamine A, E i B grupe. Uz to, bogat je i fosforom, cinkom, kalijumom, magnezijumom, manganom i selenom. Takođe, odlično utiče na peristaltiku creva i ravnotežu bakterija u našoj crevnoj flori, što znači da je dobar ne samo za varenje, već i za imunitet.
Kompleksni ugljeni hidrati u kombinaciji sa vlaknima iz palente dugo se vare, pa imamo osećaj sitosti duži vremenski period, a pritom stimulišu dobro varenje i sprečavaju zatvor, koji je česta posledica brzinskih dijeta.
![Kukuruzni Hleb, Kukuruzno Brašno](/data/images/2017/04/23/11/115485_kukuruzni-hleb_ff.jpg?ver=1697875239)
Sa druge strane, kačamak dijeta koja traje 4 dana obezbediće vaše telu i neophodne vitamine i minerale, očistiti creva i ubrzati metabolizam. Takođe, palenta će pomoći da se ublaži nivo holesterola u krvi.
1. DAN
- 400 g palente
- 1 krastavac
- 1 paradajz
- 1 jabuka
- 2 litre vode
2. DAN
Duplirajte meni iz prvog dana
3. DAN
- 400 g palente
- salata od 300 g zelene salate, 200 g svežeg kupusa, 2 šargarepe, malo limunovog soka i 1 kašičice maslinovog ulja
- 2 litre vode
- 3 šolje zelenog čaja bez šećera
4. DAN
Duplirajte meni iz trećeg dana
Dok ste na kačamak dijeti, pijte puno vode i jedite male porcije kad osetite glad.
![Mršavljenje](/data/images/2022/04/29/18/277609_mrsavljenje-2_ff.jpg?ver=1697875265)
Najbolji način za spremanje kačamaka
Da bi vam kačamak pomogao u mršavljenju, morate da ga kuvate bez mleka, šećera ili putera.
Sastojci:
- 50 g palente
- 200 ml vode
- pola kašičice maslinovog ulja
Priprema:
Blago isperite živu palentu čistom vodom. 200 ml vode sipajte u šerpu i vrlo malo posolite. Ostavite da proključa pa dodajte palentu. Kuvajte na niskoj temperaturi 15-20 minuta. Kad se skuva, dodajte maslinovo ulje i promešajte.