Kada menjate način ishrane, treba da odaberetedijetu koja ima energetsku vrednost koja odgovara potrebama organizma, a posebnu pažnju treba posvetiti odabiru namirnica i načinu njihovog pripremanja. Anticelulitna dijeta ima cilj da pomogne organizmu da se oslobodi otrovnih (toksičnih) materija. Dakle, ona ne zahteva oduzimanje kalorija, već hranu koja se može prijatno i lako svariti.
Namirnice koje se preporučuju
- Povrće (najbolje sirovo ili kuvano)
- Voće (sirovo ili u vidu voćnog soka)
- Salate (začinjene čistim prirodnim biljnim uljem i vinskim sirćetom ili limunovim sokom)
- Sokovi od povrća (sveži)
- Jaja (kuvana ili na biljnim uljima)
- Jogurt (bez ikakvog voća ili sa dodatkom svežeg voća ili pahuljica)
- Mleko (obrano)
- Meso, riba, živinsko meso (bez masnoće, kožurice, kuvano ili pečeno)
- 6-8 čaša vode dnevno
- Sušeni pivski kvasac (dve kesice pomešane sa voćnim sokom popiti 15 minuta posle jela)
1. dan
Doručak: jogurt ili kiselo mleko, mladi sir, crni hleb
Užina: voće ili voćni sok
Ručak: blitva i krompir salata sa pečenom ribom, hleb
Užina: voće ili voćni sok
Večera: kuvano povrće, meso, salata, hleb
2. dan
Doručak: mleko, pahuljice
Užina: sladoled
Ručak: kupus sa mesom, hleb, salata (cvekla)
Užina: bela kafa
Večera: kuvano povrće, meso, salata, hleb
Doručak: sok od šargarepe, crna kifla
Užina: semenke suncokreta
Ručak: karfiol, pileće meso, salata, hleb
Užina: voće ili voćni sok
Večera: jogurt, sir, hleb, salata
4. dan
Doručak: mleko, pahuljice (musli)
Užina: krofna
Ručak: supa od goveđeg mesa, šargarepa, krompir (kuvano), salata, hleb
Užina: sok od povrća
Večera: hleb, margarin, džem, čaj
Doručak: mleko, margarin, džem, hleb
Užina: voće
Ručak: grašak, hleb, salata
Užina: sok od voća ili povrća
Večera: kuvano povrće, riba, salata, hleb
6. dan
Doručak: sok od voća ili povrća, tost, sir, margarin
Užina: voćna salata
Ručak: šnicle od soje, spanać sa krompirom, salata, hleb
Užina: voće
Večera: pica sa povrćem
Doručak: mleko sa kakaom, crna kifla, mladi sir
Užina: salata od paradajza ili sok od paradajza
Ručak: džigerica, pire krompir, salata
Užina: palačinka
Večera: kuvano povrće, meso, salata, hleb
Saveti
Nikad ne jedite brzo. Izbegavajte napetost za vreme jela, kao što je gledanje TV. Jedite uvek u isto vreme, jer tako želudac najbolje funkcioniše. Uvek uživajte u hrani, čak i kad postoje ograničenja. Upotrebite maštu da biste stvorili zanimljive i ukusne jelovnike.
Izbegavajte: Kobasice, slaninu, salame, grickalice, usoljeno meso, slane sireve, prženu hranu, gazirana pića, pavlaku, viršle, konzervirane supe, jake začine i začinjena jela, mnogo kafe.
Da bi se celulit uspešnije i brže odstranio, pored dijete preporučuje se masiranje određenih mesta sa celulitom, vežbanje (vežbe istezanja ili plivanje), pravilno duboko disanje, odnosno šetnja u prirodi.
