Najbolje iz prirode

7 najboljih jesenjih namirnica za mršavljenje: Cvekla, kruške i brokoli su odličan izbor!

Osim što su ukusne i zdrave, ove sezonske namirnice pomoći će vam da se oslobodite viška kilograma i održavate vitku liniju
Fitnes & Nutricija
21:32h Autor:
7 najboljih jesenjih namirnica za mršavljenje: Cvekla, kruške i brokoli su odličan izbor!
Foto: Thinkstock

Jesen je početak sezone te ukusne zimnice, kada se ajvar, džem, slatko i kompoti pripremaju i mame svojim opojnim mirisom i fenomenalnim ukusom. Ali, ove savršene namirnice nisu baš veliki prijatelj našoj liniji i težini - piše Women'sHealth.com.

Zato vam predstavljamo 7 najboljih jesenjih namirnica, koje osim što su odličnog ukusa, pomažu u mršavljenju i održavanju željene figure!

Cvekla

Osim što je slatkastog ukusa, cvekla sadrži i fitonutrijent pod nazivom betalain, koji pomaže u procesu detoksikacije organizma. A kada vaše telo eliminiše toksine na pravi način, tada bolje i brže vari hranu koju unosite tokom dana.

Kako da napravite lekoviti kvas od cvekle koji čini čuda za bubrege, jetru i sprečava rak, saznajte OVDE.

Brokoli

Budući da 91 odsto ovog povrća čini voda, brokoli je odličanm saveznik u kontrolisanju telesne težine, jer pruža potrebnu hidrataciju. Naučnici sa Univerziteta u Tenesiju došli su do zaključka da konzumiranje povrća sa visokim procentom vode može da pomogne bržem eliminisanju masnih naslaga.

OVDE pročitajte zašto je za vas dobro da jedete brokoli.

Kruške

Ove sočne voćke bogate su pektinom, vlaknom koje vodu pretvara u gel i tako obezbeđuje duži osećaj sitosti. Drugim rečima - jedete manje i unosite manje kalorija! Pojedite krušku za užinu ili je iseckajte i izmešajte u salati. Možete i napraviti ukusan smuti od krušaka koji uz to i jača imunitet, a recept preuzmite OVDE.

Nar

Budući da je jedna od supernamirnica i najvećih izvora vitamina C koji dokazano sagoreva masti, do mile volje možete uživati u slatkom ukusu sočnog nara.

Nar je problematična voćka za čišćenje - savete kako da to uradite bez muke, saznajte OVDE.

Semenke bundeve

Monozasićene masti iz semenki bundeve redukuju salo na stomaku. Propržite ih i začinite sa malo morske soli i jedite u salati ili same kao grickalicu uz neki dobar film.

Sva lekovita svojstva semenki bundeve otkrijte OVDE.

Slatki paradajz

Ljudi uglavnom izbegavaju da unose previše ugljenih hidrata, ali studije su pokazale da skrob koji se nalazi u paradajzu pomaže organizmu da se izbori sa masnoćama i da ih sagori. Osim toga, slatki paradajz je odličan način da zadovoljite potrebu za slatkišima bez nabacivanja dodatnih kilograma.

OVDE pročitajte odlične trikove za manji unos ugljenih hidrata.

Ova hrana idealna je za sve ljubitelje paste, jer zadovoljava žudnju za ovim jelom, ali bez povećanog unosa rafinisanih ugljenih hidrata. Bundeva, kao i kruška, sadrži pektin, koji dodatno reguliše nivo insulina, pa će i vaš apetit biti u granicama normale.

A kako da upotrebite tikvice kao zamenu za špagete, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs