DR VEROSLAVA STANKOVIĆ O TOME ŠTA TREBA DA JEDU OSOBE OBOLELE OD AUTOIMUNIH BOLESTI: Ovih 9 namirnica pogoršava stanje

Gostujući u RTS Ordinaciji, doktorka Veroslava Stanković priča o ishrani osoba koje pate od autoimunih bolesti

Fitnes & Nutricija
Autor:
DR VEROSLAVA STANKOVIĆ O TOME ŠTA TREBA DA JEDU OSOBE OBOLELE OD AUTOIMUNIH BOLESTI: Ovih 9 namirnica pogoršava stanje
Verosalva Stanković, Foto: Printscreen/youtube

Sve više ljudi u Srbiji oboleva od autoimunih bolesti, a mi vam donosimo spisak hrane koju je potrebno izbegavati ukoliko imate neku od ovih bolesti.

Namirnice koje bi trebalo izbegavati kod autoimunih bolesti:

  1. Prerađena hrana
  2. Hrana bogata aditivima
  3. Rafinisani šećeri
  4. Veštački zaslađivači
  5. Zgrušivači hrane
  6. Mlečni proizvodi
  7. Neke žitarice
  8. jaja
  9. industrijska ulja

"Hrna najveći uticaj ima na autoimune bolesti gastrointestinal trakta, sistema za varenje, Kronovu bolest, upalnih procesa tankog i debelog creva, tako da mora da se vodi računa o hrani. Ne sme preterano da se unose dijetalna vlakna, da se jede hrana koja nije termički topla, dobro skuvana hrana, "ispričala je dr Veroslava Stanković gostujući u RTS Ordinaciji.

Doktorka je naglasila da je veoma opasno "podsticati" imunitet kod osoba sa autoimunim bolestima, te je ehinacea za ove pacijente veoma opasna.

Namirnice koje mogu da koriste kod autoimunih bolesti:

  1. Riba
  2. Maslinovo ulje
  3. Voće
  4. Povrće
  5. Mahunarke
  6. Semenke
  7. Orašasti plodovi

"Što se tiče povrća: crveno povrće paradajz i šargarepa ima veću količinu šećera pa se savetuje da se izbegavaju. Umerenost je ključ svega.

Voće ima onu famoznu fruktozu, tj. šećer i ne treba preterivati sa njim 200 grama dnevno je sasvim dovoljno," objasnila je doktorka Veroslava Stanković.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs