Slobodno se može reći da je krompir nepravdeno dobio etiketu povrća sa praznim kalorijama.
On je, naprotiv, veoma hranljiva i korisna namirnica, a najveći problem je što se krompir često priprema na nezdrav način - prži u ulju.
Kada ga konzumirate u zdravijoj varijanti, evo pet razloga zašto je krompir dobra namirnica za vaš organizam.
1. Sadrži veliku količinu kalijuma
Jedan veliki krompir pečen sa ljuskom sadrži neverovatnih 1.600 miligrama kalijuma, skoro polovinu preporučene dnevne i skoro četiri puta više nego banana. Ne samo da je važan za održavanje nivoa elektrolita, kalijum će takođe pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
2. Bogat je vlaknima
Jedan veći krompir sadrži 7 grama vlakana, oko četvrtinu preporučene dnevne doze - ali bez kore, koja nivo vlakana snižava na samo 1 gram. Ishrana bogata vlaknima ne samo da će vam pomoći da ostanete duže siti i time dovesti do manjeg unosa grickalicau toku dana, već će smanjiti rizik od srčanog udara, dovesti do nižeg nivoa holesterola i delovati preventivno na pojavu dijabetesa.
3. Sadrži visok nivo vitamina C
Takođe, u kori krompira nalazi se veća količina vitamina C - skoro 29 miligrama.
4. Dobar je izvor mangana
Mangan ima važnu ulogu u obradi proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Jedan veliki krompir sa ljuskom sadrži 33 odsto preporučene dnevne količine mangana.
5. Obogaćen je vitaminom B6
Vitamin B6 je dobar u prevenciji kardiovaskularnih problema, utiče pozitivno na digestivni trakt, jača imuni sistem, mišiće i nervni sistem. Čak 46 odsto preporučene dnevne doze vitamina B6 sadrži krompir (sa korom).