zbog koje ljudi oboljevaju odraznih bolesti.
Natrijum je glavni element pronađen u soli, a sa druge strane, nalazimo ga u većini prirodnih biljaka koje upotrebljavamo u kuhinji na dnevnoj bazi.
Većina hrane sadrži popriličnu količinu natrijuma u svom prirodnom ukusu, a većinu namirnica koje sadrže natrijum koristimo ne samo za poboljšanje ukusa, već i zbog lekovitih svojstava. Da biste poboljšali ukus svog jela bez dodavanja soli, nađite prirodne i zdrave zamene. Evo nekih od njih.
Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina posebno u Indiji, Šri Lanki i mnogim drugim delovima Azije. Cimet je veoma dobra zamena za so, a ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi i snizi holesterol.
Kardamom
Ova začinska biljka je odavno poznata kao odlična zamena za so, iako mu je ukus poprilično jak i drugačiji, posebno kad se pomeša sa semenkama kumina ili korijandera.
Možda vam je teško da poverujete, ali bosiljak je začin koji se u Indiji najčešće koristi, pomalo je oporog i slatkastog ukusa, a pored toga što je poznat po svojim lekovitim svojstvima, poznat je i kao odlična alternativa za so.
Kajenska paprika
Poznatija i kao čili papričica, ova paprika je takođe sjajna zamena da istaknete ukus jela bez soli. Najčešće se koristi u španskoj, meksičkoj i indijskoj kuhinji. Čili jelu daje pikantan ukus što može da zameni so bez ikakvih problema.
Lovor
Ova biljka se obično dodaje u mesna jela. Veoma je aromatičan i slatkast, a u sušenom obliku njegova aroma je još intenzivnija i njegov ukus može bez problema zameniti ukus soli, ali budite oprezni da ne preterate.
Ne samo da može poboljšati ukus jela, nego je veoma poželjan i zbog svojih dobro poznatih lekovitih svojstava. Savršen je za pripremu mesa, ribe i testenine.
Pored soli, on je sigurno jedan od začina koje u kuvanju najčešće koristimo. Umesto soli, malo pojačajte dozu bibera i dobićete intenzivan i aromatični ukus svog jela. Poznat i kao crno zlato, biber je odlična zamena za so.
Soja sos
Ako se ne možete odreći slankastog ukusa, soja sos je prava stvar za vas. Sadrži poprilične količine soli i poboljšava ukus hrane, a ima visoko nutritivne vrednosti i nije štetan po zdravlje.
Crveni luk u prahu
Ova namirnica poznata je po karakterističnom oporom i jakom ukusu. Ako ga koristite kao zamenu za so, budite oprezni i nemojte preterivati jer kako može poboljšati, njegov jaki ukus može iupropastiti jelo.
Jako dobro poznat i kao prirodni konzervans, sok od limuna je odlična zamena za so. Limunov sok će vam voće duže održati svežim, sprečiće da postane smeđe i istaći će pikantnu notu jela.
Semenke suncokreta
Ovo sitno seme ima veoma bogatu nutritivnu vrednost i odlična je zamena za so u mnogim jelima.
Pokušajte da kuvate bez soli, budite zdraviji i otkrijte sasvim nove ukuse.