NOVAK I JELENA OBOŽAVAJU OVAJ SMUTI KOJI ČISTI JETRU: Veruje se da za 9 dana oporavlja najvažniji organ u telu

Smuti po receptu Medical Mediuma je nešto što obožavaju Jelena i Novak i rado ga konzumiraju, a veruje se da čisti jetru

Fitnes & Nutricija
Autor:
NOVAK I JELENA OBOŽAVAJU OVAJ SMUTI KOJI ČISTI JETRU: Veruje se da za 9 dana oporavlja najvažniji organ u telu
Novak i Jelena Đoković, Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Od kako je počeo da obraća pažnju na svoju ishranu, Novak Đoković je postigao neverovatne rezultate. Njegov dnevni jelovnik je neverovatan, a mnogi kažu da je rigorozan. Pored soka od celera sa kojim započinje dan, a u koji se zaklinje i Entoni Vilijam, poznatiji kao Medical Medium, autor popularnih knjiga o uticaju ishrane na zdravlje, postoji i još jedan sok koji vole i Novak i Jelena.

To je "smuti za spašavanje jetre" koji preporučuje ovaj Medical Medim a sastoji se od sledećih namirnica:

  • 2 banane ili polovina papaje,
  • šolja zmajevog voća (svežeg ili smrznutog),
  • dve šolje divljih borovnica,
  • šolja vode.

Ovaj napitak je pun antioksidanata i samim tim neophodan za čišćenje jetre. Po želji u ovaj napitak možete da dodate jedan mango, stabljiku celera, pola šolje klica, polovinu limete. Sve stavite u blender i mutite do dva minuta na najvećoj brzini. Ako je potrebno, sipajte još vode. Odmah se poslužite.

Šta je još dobro za čišćenje jetre?

1. Čen belog luka na prazan stomak

Ovo je već klasik u narodnoj medicini - jesti čen belog luka ujutru na prazan stomak. Poznat i dokazan lek za mnoge bolesti. Ali ne sviđa se svima, jer beli luk ima tako oštar ukus i miris da dah posle njega i nije baš prijatan. Da biste izbegli neprijatnost zbog lošeg zadaha, preporučujemo da nakon belog luka žvaćete list sveže nane. A ako želite da očistite jetru i istovremeno smršate, budite sigurni, čen belog luka ujutru na prazan stomak je savršeno rešenje.

2. Jedan grejpfrut dnevno

Grejpfrut je jednostavno savršena hrana za zdravlje jetre. Visok sadržaj vitamina C i antioksidanata doprinosi prirodnim funkcijama čišćenja jetre. Bilo bi sjajno kada biste svakog dana za doručak pili sveže ceđeni sok od grejpfruta. Ovo će u velikoj meri pomoći i imunološkom i probavnom sistemu vašeg tela, odmah ćete se osetiti laganim i punim energije.

3. Avokado

Ovo voće je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. On je dobar za srce, a takođe podstiče proizvodnju glutationa, jedinjenja koje pomaže u razgradnji masti i toksina.

4. Heljda

U bilo kom supermarketu možete lako pronaći heljdu. Inače, na njenoj osnovi možete kuvati brojne deserte, peći hleb itd.

Heljda reguliše metabolizam masti, zahvaljujući jedinjenju koje se zove inozitol. Štiti jetru i podstiče proizvodnju određenih hormona. Heljda takođe pomaže u čišćenju organizma od toksina (iz lekova, na primer) i glukoze. Pored toga, jedna je od najhranljivijih žitarica, bogata je proteinima i esencijalnim aminokiselinama, koje nam daju energiju i poboljšavaju opšte zdravlje.

5. Artičoke

Artičoke su odličan proizvod. Ovo je odličan prilog za večeru, sa kojim je lako održati vitku figuru. Pokušajte da uključite artičoke u svoju ishranu. Oni ne samo da će brinuti o zdravlju vaše jetre, već će pomoći i radu pankreasa. Prirodni enzimi artičoke deluju kao regenerativni, optimizujući i zaštitni agensi. Oni pomažu u apsorpciji masti. Zato imajte ovo na umu i dozvolite sebi da uživate u ukusu artičoka nekoliko puta nedeljno.

6. Kurkuma

Kurkuma je omiljeni začin naše jetre. Ako ste već stekli naviku da ga dodajete u jela od pirinča, nemasnog mesa ili...čaja (zašto ne, ako ga malo zasladite prirodnim medom), onda već imate senzacionalan lek za detoksikaciju. Takođe je odličan antiinflamatorni agens sa mnogim antioksidansima.

7. Sok od cvekle i jabuke

Ovaj napitak je prirodni lek za zdravlje jetre, takođe će vam moći da smršate i obezbedite dobru zalihu vitamina, minerala i antioksidanata.

Cvekla, Sok od cvekle
foto: Shutterstock

Prirodni lek za čišćenje jetre

Sastojci:

2,5 šolje vode (625 ml);

2,5 šolje cvekle (300 g);

1/2 šolje suvog grožđa (65 g)

Sok od 2 limuna

Način kuvanja: Stavite vodu na vatru i dovedite do ključanja. Cveklu očistiti i iseći na kockice. Uklonite vrelu vodu sa vatre. Dodajte suvo grožđe i cveklu, a zatim pokrijte poklopcem i ostavite da se napitak hladi 45 minuta. Nakon navedenog vremena, sipajte sve u blender i mešajte dok ne postane glatko. Iscedite sok od limuna i dodajte ga u dobijeni koktel. Lagano promešati. Ovaj napitak je najbolje konzumirati ujutru 5 dana za redom. Dovoljno da popijete 1 čašu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs