obratite pažnju

OVO SU UBEDLJIVO NAJAČI ANTIOKSIDANSI: Drže zdravlje pod kontrolom, ima ih u OVIM namirnicama!

Niko ne tvrdi da je uravnotežena ishrana uvek laka za izvesti ali je daleko od nemogućeg.

Fitnes & Nutricija
08:51h Autor:
OVO SU UBEDLJIVO NAJAČI ANTIOKSIDANSI: Drže zdravlje pod kontrolom, ima ih u OVIM namirnicama!
Foto: Shutterstock

Možda se hranite sasvim pristojno ali vam je ipak potrebno malo fine tuninga u vidu pametno odabranih užina i dodataka. Možda uopšte niste zadovoljni načinom na koji se hranite i želite da počnete sa malim promenama koje će imati dugoročne efekte na vaše zdravlje kojih ćete se lako pridržavati na duge staze. Kako god da pristupite "problemu" dodavanje antioksidanasa u ishranu je uvek, ali uvek, dobra ideja.

ŠTA SU ANTIOKSIDANSI

"Antioksidans" zapravo predstavlja antioksidaciju. Oksidacija je nešto poput rđe, iliti starenje tela, koje izazivaju slobodni radikali. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala - izbacuju ih iz tela, pomažu u obnovi štete koju prouzrokuju, održavaju naše telo zdravim. Najprirodniji i najlakši način da ih unesete jeste putem hrane.

Evo liste najmoćnijih koje treba da uvrstite u ishranu, kao i liste namirnica u kojoj se svaki od njih nalazi.

BETA-KAROTEN

Vitamin koji direktno utiče na zdravlje očiju, a nalazi se u velikoj količini u šargarepi. Ovo ćete lako zapamtiti ako vizualizujete presečenu šargarepu - liči na oko, zar ne?

VITAMIN E

Ovaj liposolubilni antioksidans zaustavlja proizvodnju hemijskih jedinjenja koja su proizvod oksidativnog stresa i koja izazivaju hronične bolesti poput onih kardiovaskularnog sistema ali i ojačava imunitet. Nalazi se u biljnim uljima, orašastim plodovima i semenkama, kao i u avokadu.

VITAMIN C

Vitamin C ne samo što ojačava imunitet vež neutrališe molekule slobodnih radikala i tako štiti telo od oksidativnog stresa. nalzai se u većini voća i povrća, ako i u kakau.

RESVERATROL

Ovaj polifenol štiti nas od kardiovaskularih bolesti, spušta nivo holesterola, reguliše nivo šećera i insulina u krvi i čini kožu jedrom i zategnutom. Nalazi se u kožici crvneog grožđa (pa samim tim i u crvenom vinu u manjim količinama), borovnicama i kikirikiju.

SELEN

Mineral koji igra važnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema, sintezi DNK, metabolizmu i radu štitne žlezde. Nalazi se u brazilskim orasima, proteinima životinjskog porekla kao što su piletina, junetina i riba.

KOENZIM Q10

Ovo je antioksidans koji naše telo i samo proizvodi i koji igra važnu ulogu u rastu i obnavljanju ćelija. Nažalost, količina koju roizvodima smanjuje se sa godinama i psebno pod uticajem sunčevog zračenja. Nalazi se u namirnicama poput džigerice, mesu (mišić), masnoj ribi poput pastrmke i haringe, spanaću, jagodama i sočivu.

KATEHINI

Katehini su grupa flavonola sa jakim antioksidansnim dejstvom i imaju protivupalno dejstvo, a nalaze se u zelenom čaju (i čaju uopšte).

ANTOCIJANI

Pripadaju grupi flavonoida, a hrani daju prirodnu crvenu, plavu i ljubičastu boju. Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, imaju protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Nalaze se u svom bobičastom voću tih boja i crvenom kupusu.

LIPOCEN

Odličan je za kožu, ima protivupalno dejstvo i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Nalazi se u paradajzu i svom crvenom i ružičastom voću.

LUTEIN

Lutein direktno utiče na zdravlje kože i očiju. nalazi se u spanaću, kiviju, grožđu, tikvicama i raznim vrstama bundeve.

SULFORAFAN

Sulforafan ima protivupalno dejstvo i čuva naš DNK. Unosite ga sa karfiolom, brokolijem, kupusom i keljom.

HLOROGENA KISELINA

Ime vam sigurno nije poznato ali velika je verovatnoća da hlorogenu kiselinu već konzuirate na dnevnom nivou. Nalazi se u kafi, ali i povrću poput artičoki.

BETA-KRIPTOKASNTIN

Beta-kriptoksantin na je svima potreban s obzirom na to koliko vremena provodimo pred ekranom zato što je dobar za oči, rast i imuni sistem. Nalzi se u papaji, breskvama i mandarinama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs