istraživanje otkrilo

OVAJ NAPITAK SNIŽAVA KRVNI PRITISAK! NAUČNO DOKAZANO: Ali samo ako ga redovno pijete!

Hipertenzija može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčani i moždani udar. Srećom, može se smanjiti promenama u ishrani i lekovima.

Fitnes & Nutricija
17:49h Autor:
OVAJ NAPITAK SNIŽAVA KRVNI PRITISAK! NAUČNO DOKAZANO: Ali samo ako ga redovno pijete!
Foto: Shutterstock

Visoki krvni pritisak naziva se i tihim ubicom jer u početku nema simptoma, ali s vremenom dovodi do srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Merenje pritiska je osnova u postavljanju dijagnoze i u praćenju učinka terapije. Idealno bi bilo da je pritisak ispod 140/90 mmHg. Sve veće od toga predstavlja hipertenziju koja zahteva lečenje.

Procenjuje se da gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni pritisak, što znači da ti ljudi žive u velikom riziku od moždanog i srčanog udara, zastoja bubrega i smrti.

Zašto je sok od paradajza dobar?

Ako se redovno pije, sok od paradajza je efikasan saveznik u snižavanju krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition.

Istraživanje je obuhvatilo 481 ispitanika koji su pili neslani sok od paradajza koliko god su hteli. Uočeno je smanjenje sistoličkog krvnog pritiska u proseku sa 141,2 milimetra žive (mmHg) na 137,0 mmHg, dok je njihov dijastolički krvni pritisak pao s 83.3 mmHg na 80.9 mmHg.

Sok od paradajza
foto: Shutterstock

Dobar nivo zadržale su se i nakon što su ispitanici prestali da piju sok od paradajza. Međutim biće potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila količina soka i druge komponente ishrane ispitanika. Ovo delovanje se pripisuje sadržaju kalijuma, minerala koji obavlja bitne funkcije u našem telu, a među najvažnijima je regulisanje koliko će se tečnosti čuvati u telu i koliko će se osloboditi.

Ako telo zadržava vodu, to će rezultirati time da će više tečnosti biti u krvi, a pritisak na stenke arterija bće veći. Da bi se uklonio višak tečnosti iz tela, potrebna je ravnoteža kalijuma i natrijuma, jer previše natrijuma pojačava krvni pritisak i zadržava vodu.

Kako svi uglavnom prekomerno jedemo so, osim drastičnog smanjenja upotrebe kuhinjske soli i potrebe za dosoljavanjem jela, potrebno je i jesti više hrane bogate kalijumom. To će vratiti osetljivu ravnotežu kalijuma i natrijuma i omogućiti bubrezima da pravilno rade i snižavaju krvni pritisak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs