Pažljivo konzumiranje hrane zahteva usklađivanje tela i emocija. Kada posegnete za hranom, osvestite svoje emotivno stanje bez osude. Hrana je potrebna telu, ne umu. Ona neće rešiti ničija emotivna stanja, kao što ni čitanje knjige neće nikog zasititi. Da biste primenili tajnu pravilne ishrane kako treba, pratite naredne korake sledeći put kada budete bili gladni.
Procenite svoju glad i postavite svoju nameru
Zapitajte se da li osećate glad ili dosadu u kombinaciji sa tim što niste potpuno siti. Želite da jedete kada ste gladni. Da li je vaša namera da grickate između obroka ili da se najedete? Da li tražite kvalitetan obrok ili dopuštate sebi da se malo opustite sa hranom?
Uzmite u obzir nutritivnu vrednost hrane
Ne treba da budete dijetetičar ili da znate tačne vrednosti. Razmotrite kako se nutritivna vrednost hrane uklapa sa namerom koju imate. Ljudi to često previde i prejedu se. Savet: kad grickate ili jedete slatko, ne uzimajte direktno iz pakovanja, već sipajte željenu količinu u činiju ili na tanjir.
Izrazite zahvalnost i mentalno ili fizički zabeležite makar jednu stvar zbog koje ste zahvalni, u vezi sa hranom
Čak iako obrok nije bio ukusan, i dalje možete biti zahvalni što ste makar jeli.
Ne morate da praktikujete svesno konzumiranje hrane svaki put kad jedete. Bilo bi nerealno da nikad više ne jedete dok sedite u kolima i slično. Nije stvar u tome da savršeno pratite korake, već o tome da učinite vreme obroka posebnim. Najbolji deo? I dalje možete da jedete sladoled, a verovatno ćete biti iznenađeni koliko će vam malo biti potrebno.
Hrana se od osnovne potrebe pretvorila u nešto potpuno drugačije. Ljudi koriste hranu kao emocionalnu podršku, ali se nakon obroka retko kad osete bolje. Ako ništa, osete krivicu. Koja je onda tajna pravilne ishrane? Spajanje pažnje i ishrane.