Neke zdrave namirnice mogu da budu opasne po život pogotovo ako se dobro termički ne obrade. Za druge opet ni termička obrada nije garancija da ćete se rešiti toksina iz njih. Donosimo vam spisak namirnica do kojih se možete otrovati, a koje opet koristite u svakodnevnoj ishrani.
Svež krompir nije toliko ukusan kao onaj prženi ili pečeni. Svež krompir u dodiru sa vazduhom razvija opasnu toksičnu materiju koja može da izazove dijareju i povraćanje u trajanju od pet dana.
Ukoliko primetite da je krompir zelenkast kada ga oljuštite, odmah ga bacite ili odstranite nezdravi deo. Potrebno je da krompir čuvate u tamnom i hladnom mestu i nema potrebe za strahom od trovanja ovom hranom.
Verovatno ste čuli da su neke semenke koje se mogu naći u voću izuzetno opasne, i to je istina! Naime, jabuke, mango, kajsije, kruške, nektarine, višnje i breskve sadrže semenke sa amigdalinom, toksičnom materijom koja se moće pretvoriti u štetnu materiju vodonik cijadin. Ova supstanca može da izazove niz problema kao što je glavobolja, povraćanje, mučnina, povišena temperatura, te povišen krvni i srčani pritisak.
Divlje pečurke
Ukoliko niste stručnjak za prepoznavanje pečuraka ne idite u berbu istih jer možete nići na one koje su izuzetno otrovne. Iako možda sliče jestivim pečurkama, otrovne će učiniti da dobijete dijareju, povraćanje, oštećenje bubrega i jetre. Kuvanje ili pečenje pečurki neće ublažiti njihovo otrovno svojstvo. Najbolje bi bilo da ih izbegavate.
Pasulj
Kuvani pasulj je izuzetno hranljiv i poželjan u ishrani, ali sirov je veoma opasan. Naime, sirovo zrno pasulja sadrži otrov zvani lektin. Ukoliko nemate vremena da kuvate pasulj dovoljno dugo, najbolje bi bilo da ga potopite u vodu na nekih pet sati, zatim tu vodu bacite i pasulj kuvate još desetak minuta.
Lima pasulj
Lima pasulj je izuzetno bogat izvor proteina i vlakana ali sadrži i toksičnu materiju poznatu kao limarin koja može da izazove dijareju i povraćanje. Da biste sprečili trovanje ovoh hranom, kuvajte ga najmanje deset minuta na jakoj vatri.