S jedne strane, ima onih kojima je dijagnostikovana celijakija, hronična autoimuna bolest izazvana ovim određenim proteinom, a s druge strane, neki ljudi doživljavaju nelagodnost u probavi prilikom konzumiranja ovog sastojka. Ugodno je to što je sada mnogo opcija za one koji žele da se pridržavaju dijete bez glutena. Ovog puta vam otkrivamo na šta biste od sada trebali da obratite pažnju ukoliko želite da izbacite gluten iz svoje ishrane.

Šta je gluten?

To je protein koji se uglavnom nalazi u pšenici, ječmu i njihovim derivatima. Sastoji se od gliadina i glutenina i u osnovi daje elastičnost testu, a koristi se i kao vezivo, kao pojačivač ukusa i kao dodatak proteinima. Hrana bogata glutenom je pšenica, griz, cela zrna i raž, kao i proizvodi dobijeni od ovih žitarica, kao što su hleb, tost, pice, pite, peciva i testenine. Međutim, gluten se može naći u mnogim standardnim komercijalnim proizvodima, pa bi oni koji planiraju da ga izbace iz ishrane trebalo pažljivo da provere etikete kako bi bili sigurni u svoj izbor.

Potražite zdravije opcije

Osoba koja iz zdravstvenih razloga treba da izbaci gluten iz ishrane ne znači da sebi treba da uskrati svu omiljenu hranu. Možete odabrati na primer testeninu napravljenu od kvinoje ili crnog pirinča. Mnogo je zamena koje će vam olakšati život, a niste ni zamišljali da ih ima, a ono što treba da uradite je da ih potražite i uvrstite u svoj svakodnevni život od danas.

Zdravstveno pitanje, a ne trend

U svakom slučaju, važno je znati šta radimo i zašto to radimo. Istina je da su bezglutenske dijete poslednjih godina neophodne i sve više ljudi ih bira, jer misle da će biti dobre za telo, ali istina je da se može dogoditi upravo suprotno. Ako ne postoji ozbiljan medicinski problem, nemate razloga da izbegavate gluten, jer se mogu pojaviti značajni nutritivni nedostaci u osnovnim hranljivim sastojcima kao što su ugljeni hidrati, proteini, vlakna, kalcijum i vitamini. Takođe, uprkos prevladavajućem utisku da takva dijeta pomaže u gubitku kilograma, postoji ozbiljna mogućnost povećanja ukupnog broja kalorija iz masti, ugljenih hidrata. „Ključ“ svega je ravnoteža.

Poslednjih godina zabeležen je značajan porast ljudi koji su odlučili da izbace gluten iz svoje ishrane.