Nakon zimskih meseci u kojima svi jedemo više hrane, telu je neophodan "reset". Čak i ako niste previše „grešili“ kada je hrana u pitanju, detoksikacija će vam dobro doći da očistite organizam i „probudite“ metabolizam iz zimskog sna, piše Stvarukusa.rs

Za razliku od dijeta koje ste uvek započinjali ponedeljkom, ovaj detoks plan krenite da sprovodite od subote. Tako ćete se lakše i jednostavnije organizovati, naročito ukoliko imate slobodne vikende.

Detoksikacija je čišćenje organizma, ali nikako ne treba gladovati.Hranamora biti podeljena u 4 do 5 obroka koji se uzimaju u periodu od 9 do 18 časova. Posle toga može da se unosi samo tečnost, tačnije voda ili čajevi.

Dnevno treba popiti oko 2,5 litra tečnosti, raspoređena u toku dana.

Posle trećeg dana osetićete više energije i veću koncentraciju. Ovo je predlog jelovnika za sedmodnevni detoks. U slučaju da osećate glad pojedite još jedno kuvano jaje ili čorbu od povrća.

SUBOTA - CRVENI DAN

Doručak 9 časova: čaša od 3 dl soka od paradajza

Užina 11 časova: jedna crvena jabuka

Ručak 13 časova: salata od 250 grama paradajza, 150 grama sira (od 5 do 10% mlečne masti), 2 kafene kašike maslinovog ulja, malo morske soli, origano, bosiljak i rukola

Užina 16 časova: 3 suve šljive

Večera 18 časova: 150 grama grilovanog lososa, 2-3 barene šargarepe i 2 kafene kašike maslinovog ulja

NEDELJA - ZELENI DAN

Doručak 9 časova: 300 grama kivija ili čaša soka od svežeg kivija

Užina 11 časova: 1 zelena salata prelivena limunovim sokom, 2 kafene kašike maslinovog ulja i 5 maslina

Ručak 13 časova: 150 grama grilovanog belog pilećeg ili ćurećeg mesa i šolja barenog spanaća sa 2 kafene kašike maslinovog ulja

Užina 16 časova: 5 badema

Večera 18 časova: 400 grama barenog brokolija sa 2 dl jogurta

PONEDELJAK - NARANDŽASTI DAN

Doručak 9 časova: 3 dl soka od šargarepe i pomorandže

Užina 11 časova: 2 pomorandže

Ručak 13 časova: 2 barena jaja i 3 sveže narendane šargarepe sa limunovim sokom i 2 kafene kašike maslinovog ulja

Užina 16 časova: 4 suve kajsije

Večera 18 časova: 300 grama pečene bundeve ili tanjir čorbe od bundeve sa 2 kafene kašike maslinovog ulja

Kako ovaj program izgleda objašnjava nutricionista Branka Mirković