Nakon zimskih meseci u kojima svi jedemo više hrane, telu je neophodan "reset". Čak i ako niste previše „grešili“ kada je hrana u pitanju, detoksikacija će vam dobro doći da očistite organizam i „probudite“ metabolizam iz zimskog sna, piše Stvarukusa.rs
Za razliku od dijeta koje ste uvek započinjali ponedeljkom, ovaj detoks plan krenite da sprovodite od subote. Tako ćete se lakše i jednostavnije organizovati, naročito ukoliko imate slobodne vikende.
Detoksikacija je čišćenje organizma, ali nikako ne treba gladovati.Hranamora biti podeljena u 4 do 5 obroka koji se uzimaju u periodu od 9 do 18 časova. Posle toga može da se unosi samo tečnost, tačnije voda ili čajevi.
Dnevno treba popiti oko 2,5 litra tečnosti, raspoređena u toku dana.
Posle trećeg dana osetićete više energije i veću koncentraciju. Ovo je predlog jelovnika za sedmodnevni detoks. U slučaju da osećate glad pojedite još jedno kuvano jaje ili čorbu od povrća.
SUBOTA - CRVENI DAN
Doručak 9 časova: čaša od 3 dl soka od paradajza
Užina 11 časova: jedna crvena jabuka
Ručak 13 časova: salata od 250 grama paradajza, 150 grama sira (od 5 do 10% mlečne masti), 2 kafene kašike maslinovog ulja, malo morske soli, origano, bosiljak i rukola
Užina 16 časova: 3 suve šljive
Večera 18 časova: 150 grama grilovanog lososa, 2-3 barene šargarepe i 2 kafene kašike maslinovog ulja
NEDELJA - ZELENI DAN
Doručak 9 časova: 300 grama kivija ili čaša soka od svežeg kivija
Užina 11 časova: 1 zelena salata prelivena limunovim sokom, 2 kafene kašike maslinovog ulja i 5 maslina
Ručak 13 časova: 150 grama grilovanog belog pilećeg ili ćurećeg mesa i šolja barenog spanaća sa 2 kafene kašike maslinovog ulja
Užina 16 časova: 5 badema
Večera 18 časova: 400 grama barenog brokolija sa 2 dl jogurta
PONEDELJAK - NARANDŽASTI DAN
Doručak 9 časova: 3 dl soka od šargarepe i pomorandže
Užina 11 časova: 2 pomorandže
Ručak 13 časova: 2 barena jaja i 3 sveže narendane šargarepe sa limunovim sokom i 2 kafene kašike maslinovog ulja
Užina 16 časova: 4 suve kajsije
Večera 18 časova: 300 grama pečene bundeve ili tanjir čorbe od bundeve sa 2 kafene kašike maslinovog ulja
Kako ovaj program izgleda objašnjava nutricionista Branka Mirković
