Crveni luk ima mnogobrojne zdravstvene prednosti, a najbolje ga je jesti dok je sirov kako bi se maksimalno iskoritili svi njegovi vitamini i minerali.
Ovo povrće je poželjno jesti redovno, jer je spisak blgodeti koje ima za organizam zaista dugačak. Sirov luk sadrži sumporne spojeve i vitamine koji su bitni za celokupono zdravlje. Takođe, luk je dobar izvor vlakana, vitamina C koji je važan za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline koja je esencijalna za obnovu ćelija, kalijuma koji blagotvorno deluje na krvni pritisak i zdravlje srca, kao i mangana koji je važan za zdravlje tkiva i kostiju.
Evo kako još deluje crveni luk na naše zdravlje:
- Pomaže digestivnom traktu da pravilno radi
Kao što smo već naveli, crveni luk obiluje vlaknima, a ona su odlična za creva. U slučaju zatvora, luk je vrlo koristan.
- Kontroliše dijabetes
Ako ga konzumirate sirovog, luk može da poveća proizvodnju insulina. Dakle, ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svež luk.
- Crveni luk povoljno deluje na srce
Redovnim konzumiranjem sirovog luka štiti srce od koronarnih bolesti. Luk može da kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije.
- Kontroliše nivo holesterola
Pokazalo se da, ovo povrće ima pozitivan uticaj na osobe sa povišenim holesterolom. Ukoliko se jede redovno može da reguliše nivo masnoće u krvi.
- Smanjuje rizik od mnogih bolesti
S obzirom da obiluje mnoštvom vitamina i minerala, crveni luk jača ceo organizam, a samim tim i smanjuje rizik od mnogih bolesti.
- Pogoduje anemičnim osobama
Sumporna ulja i organski sulfidi dovode do suza kada sečemo luk, a oni ulaze i u nozdrve. Ta ulja nam pomažu u lečenju anemije.