Ako je verovati novoj studiji, hrana koju svakodnevno konzumiramo može da ima jak pozitivan uticaj na naš mozak.
Naime, nova studija Univerziteta Ajova, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Alzheimer's Disease, ukazuju da bi dodavanje više sira, vina, jagnjetine i još nekoliko namirnica moglo pozitivno da utiče na mozak, tačnije na kognitivne sposobnosti u srednjim i poznijim godinama.
U studiji je učestvovalo 1.787 odraslih osoba u Velikoj Britaniji starosti od 47 do 77 godina, koji su davali precizne podatke o jelu i piću koje su konzumirali u različitim fazama života.
Informacije su se posebno odnosile na unos svežeg i sušenog voća, svežeg povrća i salata, kuvanog povrća, nemasne i masne ribe, prerađenog mesa, mesa živine, jagnjetine, svinjetine, sira, hleba, žitarica, čaja, kafe, piva, crvenog i belog vina, šampanjca i drugih alkoholnih pića.
Ovo su četiri najznačajnija otkrića koja je studija pružila:
1. Sir se do sada pokazao kao namirnica sa najsnažnijom zaštitom protiv kognitivnih problemima vezanim za starenje, čak i u poznim godinama;
2. Umerena konzumacija crvenog vina povezana je sa poboljšanjem kognitivnih funkcija;
3. Konzumiranje jagnjetine jednom nedeljno, ali ne i drugog crvenog mesa, pokazalo se kao dobar način za poboljšavanje kognitivnih funkcija;
4. Preterana konzumacija soli načelno je loša, ali osobe koje su u riziku od Alchajmerove bolesti možda bi trebalo posebno da pripaze na to, kako bi izbegli kognitivne probleme u budućnosti.
"U zavisnosti od gena koje nose, neke osobe mogu biti zaštićenije od Alchajmerove bolesti, dok druge mogu biti u većem riziku. Verujem da pravilan izbor hrane može da spreči bolesti i kognitivno propadanje", kaže koautor studije Brendon Klajnedinst sa Univerziteta Ajova.