Sedam, umesto pet preporučenih, porcija voća i povrća na dan spasava život, potvrdila je nova studija britanskog Univerziteta Koledž London sprovedena na oko 65.000 ljudi.
Samo dve porcije više smanjuju rizik od prerane smrti za 42 odsto, piše "Dejli Mejl". Naime, više voća i povrća smanjuje rizik od umiranja od raka za četvrtinu i bolesti srca za trećinu, potvrdila je studija na ispitanicima koji su svaki dan tokom 12 godina jeli 80 grama voća i povrća svaki dan.
Stručnjaci ukazuju da jedna do tri porcije dnevno smanjuju rizik od prerane smrti za 14 odsto, a tri do pet za 29 odsto. Pri tom se preporučuje izbegavanje konzerviranog i smrznutog voća jer povećava rizik za 17 odsto zbog velike količine šećera.
Voćne sokove takođe treba izbegavati zbog visokih nivoa šećera.
"Što više voća i povrća pojedete, manja je verovatnoća od prerane smrti. Ne treba se plašiti i ograničavati broj porcija, važno je da se redovno jede", ističe dr Ojinlola Ojebode iz britanskog Odelenja za epidemiologiju i javno zdravstvo.
Stručnjaci se ipak spore koliko voćnih i povrtnih obroka treba dnevno konzumirati, ali je neosporno da ljude najpre treba "naterati" da se pridržavaju pet porcija na dan, a tek onda krenuti s povećanjem, kaže dr Nita Forouhi s britanskog Univerziteta Kembridž.