Urda je visokoproteinski nemasni sir. Liči na tzv. "švapski", ali je suvlji i grudvastiji. Blažeg je ukusa, nije kiseo i pravi se izdvajanjem belančevina iz surutke, tako da u njemu nema gotovo nikakvih ostalih sastojaka, osim pomenutih proteina.
Za ovaj sir je najbitnije da nastaje bez sirila, samo zahvaljujući fermentaciji. Kako je "vlažan", deluje kao da su pomešani sir i jogurt, a po sastavu je zaista tome i sličan. Kod nas, karakterističan je za Vojvodinu i tamo se jede kao što se u ostatku Srbije jede beli, mladi sir.
Zašto baš urda sir?
Mnoge su koristi od redovne konzumacije sitnog sira. Minerali u njemu učestvuju u formiranju kostiju, hemoglobina i održavaju dobro stanje nervnog sistema. Metionin i holin u sitnom siru čuvaju od razvitka ateroskleroze. Njegove belančevine se sastoje od nezamenljivih aminokiselina koje sadrže sumpor, kao što su metionin, cistini, a oni su dokazani hepato zaštitnici. Zbog vrednih aminokiselina sitan sir se preporučuje kao važna hrana u različitim dijetama.
Izuzetno koristan je za pacijenta sa oboljenjima žuči i jetre, zbog čega sitan sir često nazivaju "medicinska sestra jetre". Proteini sitnog sira su delimično povezani s fosforom i kalcijumom koji pomažu za dobru preradu u želucu i tankom crevu, što pomaže organizmu da ih usvoji u veoma velikoj meri. Nesoljen svež sitan sir je preporučena hrana kod bolesti kostiju, kod ateroskleroze, tuberkuloze pluća i gojazosti, zbog visokog sadržaja kalcijuma. Nemasan sitan sir obezbeđuje usvajanje kalcijuma i fosfora u kostima u neophodnim proporcijama.
Ova vrsta sira neopisivo je zdrava za ceo organizam!