Kolagen je primarni strukturalni protein koji može da se nađe u različitim veznim tkivima našeg tela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje kože elastičnom.
Postoji mnogo vrsta kolagena, ali naše telo sadrži uglavnom tipove 1, 2 i 3. Kako starimo, i proizvodnja kolagena opada, zato je tendencija ka borama i gubitku tonusa kože veća s godinama. Nakon 40 godine, potrošnja ovog proteina drastično se ubrzava.
Ovaj superprotein deluje kao “lepak” . On sastavlja sve što treba da se zategne i popravi, od kože, preko vitalnih organa, pa sve do tetiva i kostiju.
Hrana ne sadrži kolagen kao takav, ali određene namirnice mogu da pomognu telu da proizvede ovaj protein.
Losos
Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.
Supa od kostiju
Ona zapravo ne podstiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše telo može odmah da iskoristi. Supa od pilećih i ćurećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a supa od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.
Kivi
Ovo voće je takođe bogato vitaminom C koji je neophodan za sintezu kolagena. Antioksidativni vitamini (kao što je vitamin C) su izuzetno važni za neutralizaciju slobodnih radikala, koji razgrađuju kolagen i elastin.
Jogurt
Odličan izvor riboflavina, koji je neophodan za pravilnu sintezu kolagena. Plus, jogurt pruža i ukusnu dozu proteina.
Jaja
Slično kao supa od kostiju, jaja takođe sadrže kolagen, u žumancima. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tela.
Avokado
Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju nivoa kolagena u telu. Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.