iDEALNA JE ZA ŽENE

Dijeta sa supom od kostiju: Pegla bore, leči bolesne zglobove, smanjuje suvišne kilograme! (JELOVNIK)

Ako ste tokom izolacije "nabacile" nekoliko suvišnih kilograma, vreme je za dijetu ili barem korigovanu ishranu. Ova dijeta je izuzetno povoljna za žene i preporučuje se onima koje nemaju zdravstvene probleme

Fitnes & Nutricija
Autor:
Dijeta sa supom od kostiju: Pegla bore, leči bolesne zglobove, smanjuje suvišne kilograme! (JELOVNIK)
Foto: Profimedia

Domaća supa od kostiju dokazano leči od prehlade i simptoma gripe.

Ova dijeta ne samo da će Vas dovesti do željene kilaže već će i povratiti balans u Vašem organizmu i učiniti Vašu kožu blistavom.

Benefiti koje donosi konzumiranje supe od kostiju su poznati još od davnina. Kinezi su pravili ovu supu još pre 2.500 godina, a Egipćani su je koristili kao lek protiv prehlade i astme. Supa od kostiju je prepuna vitamina, kalcijuma, magnezijuma, amino kiselina i kolagena, a Kelian Petruci je to prepoznala i odlučila da ovu supu uvrsti u dijetu. Ona je osmislila dijetu koja traje 21 dan i tokom dijete se pije supa od kostiju. Pošto je ova dijeta bazirana na paleo načinu ishrane ceo svet je poludeo za njom, piše sajt dijeta.net

Plan dijete

Tokom pet dana u nedelji ishrana treba da se bazira na paleo obrocima, koji su niskokalorični i sastoje se od mesa, ribe, jaja, svežeg povrća i zdravih masti. Takođe u tih pet dana se pije supa od kostiju. Tokom čitavog trajanja dijete treba izbegavati mlečne proizvode, žitarice, mahunarke, alkohol i šećer.

Treba izabrati dva dana u nedelji kada ćete imati mini post. Tokom mini posta pijete samo supu od kostiju.

Dani posta

Tokom dana mini posta trebalo bi da popijete oko 6 porcija supe od kostiju, a jedna porcija bi trebala da bude oko 250 ml.

Ukoliko niste u mogućnosti i ne možete ceo dan da izdržite uz samo supu moguće je popiti 5 porcija supe, a na kraju dana pojesti užinu koja sadrži protein, sveže povrće i zdrave masti.

Dani kada ne postite

Tokom onih dana kada ne postite trebalo bi da se hranite ovako:

Doručak: 1 porcija proteina, 1 porcija masti, 1 jedna porcija voća (sveže) – Ručak: 1 porcija proteina, 2 porcije povrća (1 kuvano + 1 sveže), 1 porcija masti – Večera: 1 porcija proteina, 2 porcije povrća (1 kuvano + 1 sveže), 1 porcija masti – Užina: 1 porcija supe od kostiju, dva puta na dan

Ako ste zaboravili koliko orijentaciono iznosi porcija, pogledajte infografik o veličini porcija. Budući da smo kao pojedinci različite građe, ovaj podsetnik će pomoći da svako ima jasnu informaciju kolika je porcija određene namirnice baš za njega. Nema potrebe za vagom i merenjem – ovde se kalorije ne broje. Najbolja priprema je parenje, barenje nikako prženje na ulju ili slično…

Ugljeni hidrati su strogo zabranjeni tokom trajanje ove dijete.

Priprema supe od kostiju

Supa od kostiju koja se koristi u ovoj dijeti je malo drugačija od standardne supe na koju ste navikli. Ona je dosta gušća i duže se pravi nego obična supa.

Odnos između kostiju i vode je dosta manji i samim tim se dobija veća koncentracija amino kiselina, minerala i kolagena u supi. Supu od kostiju bi trebalo kuvati najmanje 6 sati, ali najbolje bi bilo kuvati je 24 sata.

Kada kupujete kosti za supu obavezno kupite kosti koje na sebi imaju i mesa kako bi ukus supe bio prijatniji i bogatiji. U supu možete dodati povrće (odlična je kombinacija šargarepa, paškanat i crni luk), začiniti je po svom ukusu, kao i kad pravite standardnu supu. Ali u ovom slučaju supa treba da bude gušća, što znači da se manje vode dodaje tokom kuvanja. Kada je supa gotova, procedite je i čuvajte u frižideru kako biste mogli da je pijete svaki dan.

Plan održavanja

Dijeta se drži 21 dan i ukoliko nakon tog perioda budete zadovoljni svojom kilažom možete prestati sa dijetom ili ukoliko niste zadovoljni možete nastaviti. Ali jako je bitno da održavate vašu novu kilažu uz pomoć 80/20 plana. Ovaj plan će vam pomoći da ne povratite stare kilograme tako što ćete 80% vremena jesti hranu koja je dozvoljena, a 20% vremena možete da jedete hranu koja nije dozvoljena, kao što su mlečni proizvodi ili alkohol.

Dozvoljena hrana

Proteini: govedina, piletina, riba, jaja • Povrće: brokoli, paradajz, špargla, zelena salata, kelj, spanać, kupus, blitva… • Voće: jabuke, dinje, kivi, citrusi, jagode, maline, borovnice (ali samo jedna porcija dnevno je dozvoljena) • Zdrave masti: avokado, kokosovo ulje, maslinovo ulje • Dodaci: so, ostali začini, sirće • Brašna: kokosovo brašno, bademovo brašno • Pića: kafa, čaj, voda

Hrana koja nije dozvoljena

Žitarice: pšenica, raž, ostale žitarice koje sadrže gluten, ali i žitarice koje ne sadrže gluten kao kukuruz, pirinač, kinoa, ovas • Rafinirane masti: bilja ulja, margarin • Prerađeno voće: sušeno voće, kandirano voće, voćni sokovi, zaslađeno voće • Šećer: svi oblici šećera, med, javorov sirup • Zamene za šećer: veštački zaslađivači kao što je stevia • Krompir: sve vrste krompira osim slatkog krompira • Mahunarke: pasulj, soja i proizvodi od soje, kikiriki i kikiriki puter • Mlečni proizvodi: mleko, jogurt, sir, sladoled, puter • Pića: gazirani sokovi, alkoholna pića

Ako Vam je plan da aktivno mršavite, trebalo bi da se držite ove liste i izbegavate namirnice koje nisu dozvoljene.

Ova dijeta je vrlo popularna u svetu i hvaljena od strane poznatih ličnosti. Tokom perioda od 21 dana očekuje se da izgubite oko 6 kilograma i oko 10 centimetara u obimu.

Ako ne želite da smršate previše već samo želite da regulišete ishranu i da se zdravije hranite ili mislite da ne možete da izdržite 21 dan, slobodno probajte da držite ovu dijetu samo nedelju dana.

Ostali benefiti koje možete primetiti tokom ove dijete je poboljšan krvni pritisak, lepša i blistavija koža i generalno vraćanje organizma u balans.

Potencionalne nuspojave

Supa od kostiju je specifičnog ukusa i dosta je masna, pa se može desiti da nekim osobama sa osetljivim stomakom ona ne prija.

Nekim osobama period posta neće prijati i mogu tokom tog perioda osećati nesvesticu i mučninu. Ali što više vreme prolazi i što se organizam više privikava na ovaj način ishrane mučnine i nesvestice će nestati.

Dijeta sa supom od kostiju je odlična ukoliko želite da smršate, ali i ukoliko želite da izbacite štetne namirnice iz upotrebe i želite da krenete da se hranite zdravije. Ako želite sve odjednom, vitku liniju, blistaviju kožu i zdraviji organizam, ova dijeta je za Vas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs