i mršavost može da ugrozi zdravlje

Oslabljen imunitet, stalni osećaj umora i depresija: 5 saveta za povećanje težine i mišićne mase!

Brzo i bez štete po zdravlje!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Oslabljen imunitet, stalni osećaj umora i depresija: 5 saveta za povećanje težine i mišićne mase!
Foto: Shutterstock

Vrlo često slušamo o tome koliko je prekomerna težina štetna i do čega gojaznost može dovesti. Međutim, manjak kilograma takođe može da nosi određene zdravstvene rizike: oslabljeni imunitet, stalni osećaj umora, letargiju, apatiju i depresiju. A da ne govorimo o pravim bolestima, koje su uzrokovane nedostatkom potrebnih vitamina i minerala koje dobijamo hranom.

Postoje razni razlozi za nedovoljnu težinu. To može uključivati poremećaje u ishrani kao što su bulimija ili anoreksija, ali često se dešava da ne možemo da dobijemo dodatne kilograme jednostavno zbog prirodno ubrzanog metabolizma i telesne građe. U ovom slučaju vežbanje i pravilna ishrana mogu vam pomoći da se ugojite.

Pratite ravnotežu između vežbanja i unosa kalorija

Bez prekomernog vežbanja, mala promena unosa hrane može vam pomoći da vratite izgubljenu težinu. Povećajte dnevnu ishranu u proseku za 300-500 kalorija dnevno. I ne zaboravite na redovno vežbanje: u ovom slučaju protein koji konzumirate deponuje se u mišićima. Imajte na umu da prekomerna upotreba kardio vežbi može prouzrokovati dalji gubitak kilograma.

Ne zaboravite na proteine

Ako nemate specifičan medicinski razlog da ograničite unos proteina (na primer, zbog problema sa bubrezima), uključite proteine u svoju ishranu. Nutricionisti veruju da su proteini gradivni materijal za obnavljanje i izgradnju mišića. Hrana bogata proteinima uključuje meso, ribu, mlečne proizvode, jaja, mahunarke i orašaste plodove. Pokušajte da proteine dobijete iz prirodne hrane, a ne kao dodatak.

Pratite kalcijum

Punomasno mleko je odlična uravnotežena hrana bogata kalcijumom, ali ako ne jedete mlečne proizvode, obratite posebnu pažnju na sadržaj kalcijuma u ​​vašoj ishrani. Ako ste vegan, u ishranu uključite seme susama, bademe, lešnike i soju - ali u razumnim količinama.

Neka vaši obroci budu prijatna rutina

Jedite polako, uživajte u hrani i nemojte grickati u pokretu. Uživajte u procesu kuvanja i isprobajte nove recepte. Ako vam grickalice trebaju, na primer, za posao, planirajte ih unapred i učinite ih zdravim i hranljivim - sušeno voće ili orasi su savršeni.

Uključite složene ugljene hidrate u vašu ishranu

Potrebni su vam složeni ugljeni hidrati koji se dugo vare i održavaju energiju tokom dana. Nalaze se, na primer, u integralnim žitaricama poput ovsa i smeđeg pirinča. Pobrinite se da vaša ishrana bude raznovrsna, bogata voćem i povrćem, prebioticima i probioticima za bolje zdravlje creva. I ne zaboravite da pijete puno tečnosti da biste ostali hidrirani.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs