Buda činije su jela koja se prave u većim činijama, kombinacijom svežih namirnica, tako da one formiraju super-obrok, pun vitamina, minerala, proteina i ostalih blagotvornih sastojaka za naš organizam. Osim toga, i na oko su lepog izgleda.
U Aziji, kultura hrane je veoma istančana, azijati su posebnu pažnju posvetili hrani i zdravoj ishrani, mlečne proizvode gotovo da ne konzumiraju, meso se jede u posebnim prilikama, više se unosi povrće i voće, pa se zato smatraju najzdravijom nacijom.
Glavni sastojak ovog obroka su leblebije, a kada je reč o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % belančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.
Leblebija je zasigurno jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma.
Osim što ovaj obrok čuva zdravlje celog organizma, on pomaže i u mršavljenju, jer ga čine niskokalorični sastojci koji se lakše vare.
Zamenite uobičajeni ručak, buda činijom zdravlja i primetićete drastičnu razliku.
Evo šta vam je potrebno od sastojaka:
(za 2 osobe):
- 1 šolja kuvane leblebije
- 1 tikvica
- 1 manji crveni luk
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 2 šargarepe
- 1 šolja kuvanog kukuruza šećerca
- 1 crvena paprika
- 3 kašike tahinija
- Sok od pola limuna
- 1 čen belog luka
- So i biber prema ukusu
- ½ kašičice aleve paprike
- Pečene semenke po želji
- Sveže peršunovo lišće
- masline (opciono)
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstajte naseckani luk nekoliko minuta pa dodajte šargarepu i tikvicu isečenu na kockice. Dinstajte još 10 minuta, dodajte mlevenu papriku pa sipajte malo vode i poklopite. Kuvajte uz mešanje dok voda ne ispari i povrće ne omekša.
Pred kraj dodajte kuvanu leblebiju, so i začine po želji. Tahini izmešajte sa sokom od limuna i sitno seckanim belim lukom pa dodajte so i biber prema ukusu.
U dubokom tanjuru ili plitkoj činiji aranžirajte leblebiju sa povrćem, seckani sveži paradajz i crvenu papriku, skuvani kukuruz i preliv od tahinija. Opciono možete da dodate zelene ili crne masline. Pospite pečenim semenkama i svežim peršunovim lišćem.
Prijatno!