Ishrana dece

Džejmi Oliver: Ako svom detetu dajete ovo, vi ga svesno trujete!

Svetski poznati kuvar Džejmi Oliver je protresao Američku javnost kada je ušao u školske kuhinje i rekao im šta deci nikako ne sme da se daje za jelo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Džejmi Oliver: Ako svom detetu dajete ovo, vi ga svesno trujete!
Foto: Profimedia

Pored toga što je pozat kao dobar kuvar, Džejmi Oliver je poznat i po svojoj borbi za zdravu ishranu dece i odraslih.

Početkom 2000. godine, Džejmi Oliver se ozbiljno bavio problemima školske ishrane i oblasti zdrave hrane, smatrajući da većina britanske dece jede poluproizvode, grickalice, slatkiše i td. U stvari, nivo gojaznosti među odraslom populacijom Britanije najviša je u Evropi i na nekim mestima prevazilazi prosek američkog nivoa. Gotovo 900 hiljada dece mlađe od 11 godina je gojazo - taj broj se udvostručio poslednjih 50 godina.

2005. godine kuvar je pokrenuo projekat zdrave ishrane u školama. Smatrao je da lokalne farme trebaju da snadbevaju škole namirnicama i sezonskim voćem. Pored toga, država je obavezna da postavi visoke standarde svežine za školsku hranu i učini je raznovrsnom.

Džejmiju se nije dopadalo što deca u školskoj kantini jedu burgere, peciva sa kobasicama, riblje štapiće, pomfrit, čips i puding.

Kuvar predlaže da deca jedu pečenu govedinu, više svežeg voća i domaće kolače umesto čokoladica.

Međutim, roditelji su bojkotovali Džejmija sa obrazloženjem da njegova hrana nije dovoljno kalorična kako bi obezbedila potrebnu energiju za njihovu decu. A da pri tome košta mnogo više nego što su oni spremni da daju. Zbog toga su deca, pod uticajem roditelja počela ponovo da kupuju užinu na kioscima brze hrane.

Tada je slavni kuvar shvatio da navike u hrani počivaju u porodici, pa škola jednostavno ne može da vaspitava i decu i njihove roditelje koji nisu navikli na zdravu hranu.

Vremenom roditelj su počeli da slušaju Džejmija. Jednom prilikom su se sjatili kako bi im Džejmi predložio šta da daju svojoj deci za doručak.

Dejmi je tom prilikom rekao:

"Ako svom detetu date gazirano, vi ste ludi. Ako im date čips, vi ste idiot. Ako vaša deca ne jedu kuvane obroke barem jednom dnevno, morate to da promenite što pre," bio je oštar kuvar.

On se zalaže za to da deca smanje konzumiranje brze hrane, zaslađenih sokova i hrane koja se podgreva ili termički obrađuje u mikrotalasnoj rerni.

Da bi deca jela zdravu hranu, svest cele porodice mora da se promeni. Roditelji moraju da nauče da kuvaju zdravu hranu - to je najvažniji i osnovni korak ka zdravom životu vaše dece!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs