SAVET STRUČNJAKA

Dr Polunovski otkriva dijetu za dugovečnost: Ove namirnice usporavaju starenje svih ćelija u telu!

Pravilan izbor je ključ održavanja mladolikog izgleda

Fitnes & Nutricija
15:13h Autor:
Dr Polunovski otkriva dijetu za dugovečnost: Ove namirnice usporavaju starenje svih ćelija u telu!
ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako što duže izgledati mladoliko tema je koja intrigira naučnike, a oni se trude da nađu pravi meahnizam kojim bi usporili starenje.

Molekularni biolog Valeri Polunovski ističe koliko je važan unos pravilnih namirnica za usporavanje starenja ćelija.

Starenje se ne može sprečiti, ali je prema njegovim rečima moguće značajno usporiti taj proces. Aktivan način života, sport, pravilna ishrana i zdrav san igraju zančajnu ulogu.

Upravo oni pozitivno utiču na mitohondrije, deo ćelija tela koji su odgovorne za proizvodnju energije. Drugim rečima, mitohondriji pomažu telu da pravilno funkcioniše.

One su odgovorne za zdravlje, lepotu, mladost i dugovečnost. Što bolje funkcionišu ove ćelije, bolji je i rad mozga i čitavog organizma.

Mlado telo se lako bori sa viškom slobodnih radikala. Ali s godinama se ovaj proces usporava, jer se mitohondrije oštećuju i povećavaju se slobodni radikali. Sve to dovodi do uništavanja telesnih struktura kože, starenja, gubitka elastičnosti i lošeg tena.

Kako biste ovim ćelijama obezbedili dovoljnu količinu "goriva" uz pomoć kojeg će duže biti aktivne u ishranu uključite namirnice koje sadrže vitamine E i C, flavonoide i N-acetilcistein. Njih možete pronaći u borovnicama, šipaku, ribizlama, grejpfrutu, suvim šljivama i kupusu.

Koenzim Q10 i selen takođe štite organizam od starenja i oksidativnog stresa. Selen se često nalazi u morskim plodovima - dagnjama i škampima, a koenzim K10 - u govedini.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs