Na prvom mestu

Prebiotici i probiotici koji obnavljaju crevnu floru: Prva pomoć za bolan stomak!

Iz kojih razloga je mikroflora poremećena i kako proizvodi sa prebioticima i probioticima pomažu da popravimo situaciju - saznaćemo u ovom tekstu

Fitnes & Nutricija
Autor:
Prebiotici i probiotici koji obnavljaju crevnu floru: Prva pomoć za bolan stomak!
Foto: Shuterstock

Oko 85% korisnih mikroorganizama se nalazi u ljudskom telu, a svi ostali patogeni. Sa ovim odnosom, crevna mikroflora je u savršenom redu, a ako ima više patogenih mikroorganizama, dolazi do disbioze. U ovom slučaju se osećaju slabost i nalagodnost u stomaku.

Faktori koji utiču na poremećaj mikroflore

Probioticima se nazivaju živi mikroorganizmi koji normalizuju crevnu floru.

Prebiotici se nazivaju dijetalna vlakna koja izazivaju rast laktobacila i bifidobakterija - predstavnika zdrave crevne mikroflore. Takvi živi mikroorganizmi su prirodno otporni na natibiotike i ne dozvoljavaju razvoj patogena u crevima.

Evo šta utiče na poremećaj crevne mikroflore:

Kao obnoviti crevnu mikrofloru

U ovom slučaju je potrebno složeno lečenje - upotreba lekova i korigovanje ishrane. Umesto lekova, ponekad se prepisuju dodaci ishrani sa korisnim elementima u tragovima.

Zdrava hrana

Pripreme i dodatke ishrani treba da propiše lekar, ali prebiotici i probiotici se aktivno koriste u prehrambenoj industriji, jer je uz njihovu pomoć moguće prirodnim putem uspostaviti ravnotežu crevne mikroflore:

Najčešći proizvodi koji sadrže korisne elemente u tragovima su fermentisano mleko:

jogurt; kefir; kiselo mleko.

Takođe korisni mikroorganizmi se nalaze u kiselom kupusu, kiselim krastavcima, jabukama, soja sosu i siru. Povrće i voće u velikim količinama.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs