Oko 85% korisnih mikroorganizama se nalazi u ljudskom telu, a svi ostali patogeni. Sa ovim odnosom, crevna mikroflora je u savršenom redu, a ako ima više patogenih mikroorganizama, dolazi do disbioze. U ovom slučaju se osećaju slabost i nalagodnost u stomaku.
Faktori koji utiču na poremećaj mikroflore
Probioticima se nazivaju živi mikroorganizmi koji normalizuju crevnu floru.
Prebiotici se nazivaju dijetalna vlakna koja izazivaju rast laktobacila i bifidobakterija - predstavnika zdrave crevne mikroflore. Takvi živi mikroorganizmi su prirodno otporni na natibiotike i ne dozvoljavaju razvoj patogena u crevima.
Evo šta utiče na poremećaj crevne mikroflore:
- Neravnotežena ishrana;
- česta upotreba alkoholnih pića;
- stres;
- crevna infekcija;
- dugotrajna upotreba antibiotika;
- uzimanje lekova sa acetilsalicilnom kiselinom u sastavu;
- uzimanje laksativa ili adsorbensa;
- bolesti gastrointestinalnog trakta.
Kao obnoviti crevnu mikrofloru
U ovom slučaju je potrebno složeno lečenje - upotreba lekova i korigovanje ishrane. Umesto lekova, ponekad se prepisuju dodaci ishrani sa korisnim elementima u tragovima.
Zdrava hrana
Pripreme i dodatke ishrani treba da propiše lekar, ali prebiotici i probiotici se aktivno koriste u prehrambenoj industriji, jer je uz njihovu pomoć moguće prirodnim putem uspostaviti ravnotežu crevne mikroflore:
Najčešći proizvodi koji sadrže korisne elemente u tragovima su fermentisano mleko:
Takođe korisni mikroorganizmi se nalaze u kiselom kupusu, kiselim krastavcima, jabukama, soja sosu i siru. Povrće i voće u velikim količinama.