Neverovatno

Bol u vratu je veoma opasan. To je prvi signal za ovu opasnu bolest: Tvrdi doktor Ogulov!

Mišićna napetost na vratu, u grudima, u lumbalnom delu negativno utiče na zdravlje celog organizma. Spazam komprimira vlaknaste prstenove kičmenih pršljenova i nervnih vlakana koja dolazi iz kičme. Usled ovog pritiska nervni omotač se steže. A impulsi koji dolaze iz kičmene moždine i mozga se kreću upravo duž nervne membrane

Saveti stručnjaka 14.05.2020. - 09:49h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Profesor Aleksandar Ogulov objašnjava kako srce radi, zašto dolazi do moždanog, srčanog udara, varikoznih vena, hipertenzije i hipotenizije. U srcu bilo koje patologije tela nalazi se kršenje mikrocirkulacije krvi. Stručnjaci vide i tumače cirkulaciju krvi na različite načine.

 

Mnogo je stavova o radu srca. Na primer, teorija protoka krvi povezana je sa zanimljivim fenomenom kavitacije.

 

Srčani i vaskularni problemi

 

Postoji zanimljiva ideja pream kojoj je fenomen kavitacije osnova rada srca. Kavitacija je proces stvaranja šupljina (mehurića) ispunjenih gasom u tečnosti.

 

Kavitacija u ljudskom telu

 

U ventrikulama srca postoje posebni vibracioni uređaji koji počinju da vibriraju tek kada impuls iz mišića uđe kroz krvne sudove u predelu srca. A kada počnu problemi sa aortom (ako se sklerozira), prenose i impulsi za prenos. A to negativno utiče na cirkulaciju krvi donjih ekstremiteta.

 

Što se više krećete, više krvi se stvara u telu. Ogromna količina mehurića gasa (kiseonik, azot, ugljen dioksid) je rastvorena u krvi. U trenutku vibracije, gas počinje da izlazi u međućelijski prostor, zbog čega dolazi do povećanja zapremine krvi.

 

Zanimljiva činjenica: kada počinjemo da se smrzavamo, protok krvi se povećava, povećava se količina krvi, koja počinje zagrevati telo.

 

Zašto karlični organi i bubrezi uglavnom pate, zašto se javljaju hipotonične, hipertenzivne krize?

 

Mišići vrata su u direktnoj vezi sa smanjenim radom bubrega. Kada se ova funkcija smanji, nastaje odgovor - napetost mišiča na vratu, u torakalnoj regiji, u lumbalnoj regiji. Iz tog razloga nastaje izbočina, kila. Spazme komprimiraju vlaknaste prstenove pršljenova i nervnih vlakana, koji se od kičme šalju do organa.

 

Usled ovog pritiska nervni omotač se steže. A impulsi koji dolaze iz kičmene moždine, mozga, prolaze kroz nerv, kreću se duž nervne membrane. A ako ovu membranu pritisne mišić, tada se kvalitet impulsa menja. Pojava se javlja kada mišići počnu da stiskaju nervna vlakna (koja kontrolišu snadbevanje krvi štitne žlezde, zuba, očiju, uha.)

 

Dotok krvi u mozak takođe kontroliše vrat. A ako dođe do napetosti na vratu, mišići stiskaju nervna vlakna, dolazi do moždanog udara, gubitka vida, sluza, problema sa štitnom žlezdom.

 

Alchajmerova bolest je uveliko povezana sa problemima sa vratom.

 

Ako prstima nežno, pritisnemo bilo gde na vratu, idealno bi bilo kada nigde ne bi bilo bolne tačke. Bol ne dolazi iz samog mišića, već iz edematoznih nervnih vlakana. Ako svakodnevno masirate vrat i uklonite jednu tačku bola, postepeno možete primetiti da se pamćenje poboljšava, vid i sluh takođe.

 

Zbog čega čovek stalno ima nizak krvni pritisak?

 

Postoji mnogo faktora koji uslovljavaju nizak krvni pritisak. Najčešće je to posledica bubrega. Bubreg je anatomski prikriven stomakom. Stres stomaka manifestuje se time što se deo levog bubrega i nadbubrežne žlezde stisne. Zbog toga se pritisak smanjuje. Patologija bubrega može se utvrditi ne analizom, već jednostavnom metodom: kada pojedete cveklu, urin ne sme da vam bude crven. Ako je urin crven, to je znak da imate problema sa bubrezima.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs