Za pravilan rad organizma neophodne su dovoljne količine cinka.
Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko telo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju, ali i pomaže telu u proizvodnji važnog hormona štitne žlezde T3. Takođe, cink doprinosi boljem radu imunološkog sastava, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva, opštem rastu i razvoju čoveka. Od izuzetne koristi je trudnicama.
Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih stvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamno zelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani.
Iako telo ne zahteva velike količine cinka, može se dogoditi da se stvori deficit u organizmu. Ljudsko telo nema sposobnost sklasištenja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine kroz hranu.
Nedostatak cinka može da se manifestuje kroz sledeće pojave:
- Akne, ekcem, suva koža koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
- Beli sloj na površini jezika
- Respiratorni i gastrointestinalni problemi
- Gubitak apetita
- Letargičnosti
- Gubitka kose
- Sporo zarastanja rana
- Opadanje kose
S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u telu apsorbuje znatno bolje, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graška, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od celih žitarica.
Raste broj obijanja stanova i poslovnih prostora: 4 sigurna načina da zaštitite sebe i najdraže!
10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:
- Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umerenim količinama)
- Školjke (kamenice, rakovi, škampi)
- Mahunarke
- Semenke
- Orašasti plodovi
- Mlečni proizvodi
- Jaja
- Proizvodi od celih žitarica
- Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)
- Crna čokolada