Med i cimet su bogati vitaminima, enzimima, mineralima i antioksidansima, te njihova kombinacija može pogodno uticati na organizam. Stručnjaci veruju da ove namirnice imaju antibakterijska svojstva, a redovno konzumiranje meda i cimeta jača imunološki sistem.
- Med je prirodni antioksidans koji sadrži organske kiseline, enzime, flavonoide i fenole. Izuzetno je blagotvoran za organizam, pa se preporučuje redovno konzumiranje pogotovo onog tamnije boje.
- Cimet sadrži polifenole, te je poznat kao izuzetno jak antioksidans. Veoma je dobar za organizam, a osim toga veoma je ukusan kao začin.
Namažite med i cimet na hleb i jedite svaki dan: Evo zašto!
Cimet je jedan od najboljih prirodnih izvora gvožđa, mangana, kalcijuma, bakra i cinka. Ima izrazitu ulogu u opuštanju i jačanju imuniteta. Naučnici tvrde da konzumacijom samo pola kašičice cimeta, dijabetičari mogu da smanje nivo šećera u krvi u velikoj meri.
Najčešće se koristi za mršavljenje
Lekari savetuju svakodnevnu upotrebu ovog spoja, tako što se u čaši vode razmuti pola kašičice meda i malo cimeta. Na ovaj način, tvrde, se dolazi do vitalnosti. Smatra se da je ova kombinacija izuzetno blagotvorna za probavni sistem, sprečava bolove u stomaku, nadutost i čir na želucu.
Zašto baš kombinacija cimeta i meda? Med dokazano ubrzava metabolizam i podstiče topljenje masnih naslaga. Pomaže osećaju sitosti i jača imunitet. Cimet jednako utiče na smanjenje apetita i održava normalni nivo šećera u krvi. Naš savet je da cimet bude isključivo cejlonski, a med provereno domaći.