nije naivno

Smrtonosni trio: Ove 3 stvari su najčešći uzroci rane smrti!

U studiji je učestvovalo nekoliko radnika koji su praćeni skoro 18 godina

Lepi & Zdravi 05.05.2019. - 17:15h Autor: Stil/ klix
Foto: Profimedia

Stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak mogu biti recept za ranu smrt, obaveštavaju nemački istraživači.

 

U studiji je učestvovalo nekoliko radnika sa visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina, a oni koji su izjavili da imaju stresan posao i loš san su tri puta imali veću verovatnoću da će umreti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu, otkrili su istraživači.

"Čak 50 posto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, zastoj srca, bolesti bubrega i preranu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna takođe su povezani sa povećanim rizikom", kaže dr Greg Fonarou, profesor kardiologije.

U novoj studiji istraživači su došli do zaključka da su među osobama sa hipertenzijom, oni koji su imali stres na poslu imali dvostruko veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, kao i oni koji su izjavili da imaju samo loš san.

Prema vodećem istraživaču, dr Karlu Hajnc Ladvigu, spavanje bi trebalo biti vreme za odmor i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite, prenosi Health24.

"Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji sa hipertenzijom efekti su još pogubniji", dodao je on u izjavi.

 

Narodni lek koji snižava krvni pritisak u momentu: Godinama nećete imati problema sa hipertenzijom! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...