Dijete koje uključuju smanjeni unos ugljenih hidrata u ishrani su veoma popularne među svetskim zvezdama.
Ali, najnovije istraživanje je pokazalo da ove popularne dijete mogu da povećaju rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma, a time i moždanog udara.
Osobe koje u organizam unose manje energije iz skrobnih namirnica kao što su hleb, krompir i testenine, veća je opasnost od razvoja fibrilacije srčanih pretkomora, tvrde naučnici.
Poznati nutricionista počinje borbu protiv dijeta: Ovo su sve opasnosti izgladnjivanja!
Proučavajući učinak unosa ugljenohidrata u organizam na zdravlje, naučnici su zaključili da osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma ili fibrilacije srčanih pretkomora (AFib) sklonije su moždanom udaru, kao i zastoju srca.
"S obzirom na potencijalni uticaj na razvoj aritmije, naša studija upućuje na to da bi ova popularna dijeta, odnosno metoda kontrolisanja težine trebalo da se preporučuje s puno opreza", kaže kardiolog Ksiaodong Zhuang, sa kineskog Univerziteta Sun Jat-Sen u Guangzhou, autor ovog istraživanja.