Ljudi koji jedu puno ekstremno prerađenu hranu poput industrijskog hleba i gotovih jela izloženi su velikom riziku od prerane smrti, pokazalo je francusko istraživanje.
Spomenute namirnice često povezuju s ostalim nezdravim navikama poput pušenja ili nedostatne vežbanja, te naučnici kažu kako je potrebno obaviti dodatna istraživanja da bi se slika u potpunosti zaokružila.
Odnos između prehrane i bolesti je obično složen i rezultati istraživanja često se pogrešno tumače.
Rezultati francuskih znanstvenika, objavljeni prošle nedelje u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine pokazuju da se povećanjem udela ekstremno prerađenih namirnica u ishrani za samo 10 posto rizik od prerane smrti od bilo kojeg uzroka povećao za 15 posto.
Radi se o preterano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljeno hidrata, zasićenih masti, pojačivača ukusa i ostalih aditiva od kojih su neki kancerogeni.
Magični trikovi za savršeno meso: Evo kako treba da pečete piletinu, a kako krmenadle!
Reč je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišćeni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Ne smeju se zaboraviti ni jela s dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana.
U skladu s NOVA sistemom klasifikacije hrane koji priznaju svetske zdravstvene organizacije, među njima i UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), hrana se, u zavisnosti od stepena prerade kategorizuje u četiri grupe- niska ili nikakva prerada, korišćenje dodataka u pripemi hrane, prerada hrane i ekstremna prerada.
Naučnici ističu da je najopasnija za zdravlje grupa ekstremno prerađene hrane, koja se svrstava u četvrtu grupu NOVA-ina sistema klasifikacije hrane.
Zasoljeno meso spada u prerađenu hranu, ali dimljeno meso s dodanim nitritima i konzervansima klasifikuje se u ekstremno prerađenu hranu.
Deluju kao manje rizične, ali ove navike su opasnije od pušenja: Nedostatak sna vas može ubiti!