Ajurveda nije deo šireg stava o energijama, svesti i svemiru, te ona ne odgovara na pitanje o smislu života.
Ona je kompletan i sistematičan sastav medicine koji se u praksi potvrđuje već 3.000 godina. Glavni je cilj ajurvede postići dobar i dug život u kojem nema bolesti.
Indija je najbolje mesto za proučavanje ajurvede, ali pod uticajem zapadne medicine jedno vreme je bila izgubila deo važnosti u Indiji.
Smatrali su je medicinom za siromašne, ali kako je njena popularnost na Zapadu rasla i još raste, i ljudi su u Indiji ponovno otkrili njenu važnost za ljudsko zdravlje", ističe dr. Bugra Oktem, vrhunski ajurvedski lekar i praktičar koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Istanbulu.
Lekari sa Zapada žele sprečiti bolesti, ali malo toga čine kako bi to i ostvarili. Oni se pre svega usredsređuju na posedice bolesti, odnosno sve žele izlečiti.
3 napitka koji regulišu rad hormona: Prirodni recepti!
"Klasična medicina odlično funkcioniše u hirurgiji, ali ako je problem u metabolizmu, ajurveda se pokazuje mnogo boljom opcijom. Ajurveda nastupa pre bolesti, ona se brine o zdravlju. Kako čovek ne bi bio bolestan, treba postići i održavati ravnotežu, a upravo nju narušava moderan način života. Uz to ajurveda, za razliku od klasične medicine, veruje u lični i individualni pristup svakomu čoveku, a ne grupnu statistiku", tvrdi dr. Bugra Oktem.
U ajurvedi se podrazumijeva ne samo da um (ili svest) i telo (ili fizička masa) utiču jedno na drugo, nego da su jedno te da zajedno čine um-telo.
Temelj ajurvedske filozofije je kombinacija pet elemenata u obliku tri dinamičke sile ili interakcije koje se nazivaju doše. Doše su osnovne telesno-psihičke konstitucije i opisuju specifične osobine i potrebe koje, ako su zadovoljene, daju zdravlje i psihičko zadovoljstvo.
Doša znači “ono što menja”
Tri aktivna tipa doše nazivaju se vata, pita i kapha, pri čemu vata predstavlja kombinaciju vazduha i etera, pita vatre i vode, a kapha vode i zemlje. Tri su aktivne doše i tri tipa ljudi koji se temelje na njima, u zavisnosti od toga koji tip doše kod njih prevladava odnosno nadjačava ostale. Ali treba ih posmatrati u kombinaciji jer njihov međusobni uticaj znatno utiče na celokupno zdravlje.
Da biste otkrili koje su materije dobre za zdravlje, prema ajurvedi, potrebno je otkriti kojoj doši pripadate. Morate jesti namirnice koje su korisne za vaš tip tela, razumeti vašu došu kako biste razumeli ko ste i šta je potrebno kako biste bili zdravi.
Ajurveda tvrdi kako različite namirnice, ukusi, boje i zvukovi utiču na doše na različite načine. Za zdravlje je najvažnija ravnoteža sve tri doše.
Prirodni lekovi za regulisanje hormona: Ovi napici čine čuda za organizam! (RECEPTI)
Veruje se kako svaki čovek sadrži tri doše. Međutim udeli variraju od osobe i obično prevladavaju jedna ili dve doše. One su neprestano u interakciji jedna s drugom i s dušama u prirodi. To objašnjava zašto ljudi mogu imati mnogo toga zajedničkog, ali takođe imaju mnoge individualne razlike.
Terapija pročišćenja, način ishrane i dnevna rutina prilagođavaju se doši koja opisuje konstituciju pojedinca. Svaka doša opisuje se kroz razliku u načinu razmišljanja, izgovorenim rečima, iskustvu, hrani, te biljnim ili mineralnim potrebama tela i duha. Organizam se posmatra kao psihosomatska celina. U ajurvedi se koristi više od 2.700 biljaka, 60 minerala i 100 životinjskih proizvoda.
Prema ajurvedi, probava je temelj ljudskog zdravlja, odnosno odgovarajuća hrana može znatno pridoneti zdravlju. Pritom su bitna dva aspekta: hrana koju jedete i koju će organizam variti, ali i ono što konzumirate kroz vaš um-telo.
Ono što ćete videti, čuti, okusiti, pomirisati, osetiti i misliti takođe snažno utiče na vaše zdravlje.
Tvorci ajurvede razvili su vrlo jednostavan način ishrane - šest ukusa. Prema tom sastavu, sve važne hranjive materije koje su potrebne za život, kao što su masti, proteini, ugljeno hidrati, minerali, vitamini se nalaze su u obroku koji se sastoji od svih šest ukusa: slatko, kiselo, slano, gorko, ljuto i jetko.
Vata telesni tip
Vata su telesno slabije razvijeni, suvi i vitki, laganih kostiju. Po prirodi su ili jako visoki ili niski. Osetljivi su na hladnoću i često imaju hladne ruke i stopala. Slabo pamte i brzo zaboravljaju, lako lenjaju raspoloženje i mišljenje, skloni su brizi.
Vate su entuzijastične, fleksibilne, vole da budu u pokretu i imaju kreativan, energičan um. Imaju brz metabolizam i teško se goje. Teže zaspu i imaju lak san, pokretni su, nemirnog uma, a hod im je lak i brz. Lako se umaraju i lako ih je izbaciti iz takta, ali nakon burne reakcije, brzo se i smire.
Od hrane i pića vole toplo, slatko, kiselo i slano. Tipični su im sledeći zdravstveni problemi- glavobolja, hipertenzija, suvi kašalj, upala grla, anksioznost, nepravilan rad srca, grčenje mišića, bol u donjem delu leđa, zatvor, nadutost, dijerja, želudačna nervoza.
Uputstva za uspostavljanje ravnoteže vate
Preporučuju se topla hrana, pića i odeća. Zagravajte prostorije. U ishrani su važni sladak, kiseo i slan ukus. Koristite namirnice koje su masne, zagrevajuće i teške, kao suprotnost suvći, lakoći i hladnoći vata doše.
Izbegavajte suve, hladne i sirove namirnice. Jedite češće, ali se nemojte prejesti. Sve poslatice, u umerenim količinama, smiruju vatu. Dnevno koristite do 3 male kašičice maslinovog ulja. Koristite sveži domaći jogurt, kozje, ovčje i kravlje mleko, mekani mladi sir. Preporuka je duže jutarnje kupanje ili tuširanje u toploj vodi.
Indija je Ani promenila život: Postala sam druga osoba zahvaljujući ovoj lekciji!
Pita telesni tip
Srednje su visine i sportski građeni. Kompletna građa je naglašenija nego kod vata tipova, imaju širi grudni koš i mišićavo, skladno telo. Oči su im smeđe, sive ili zelene. Prija im toplo, ali ne prevruće vreme jer su osetljivi na pregravanje tela.
Prosečne su građe i fizičkog rasta, puno se znoje, imaju snažnu probavu i bistre oči. Koža im je crvenkasta, sjajnog tena, s dosta madeža, bubuljica i pega. Nokti su jaki. Imaju dobru koncentraciju i pamćenje, te spavaju u cugu. Vrlo su emotivni - snažno vole, ali i mrze. Odgovara im hrana i piće koji hlade, blaga klima i sveže vreme. Više vole začinjeniju hranu, slatkiše, ljuto, dok pića moraju biti hladnija. Za razliku od vata tipova, teže podnose tropske temperature.. Muči ih probava, sklonost ljutnji, te nestrpljivosti. Uputstva za uspostavljanje ravnoteže
Ključ za ravnotežu pite je umerenost. U stanju ravnoteže pite su hrabre, prijatne, radosne te zrače osećajem zadovoljstva koji prenose na okolinu.
Nemojte se dugo zadržavati u toploj kadi ili pod toplim tušem. Spavajte u hladnoj prostoriji. Pite imaju odličnu probavu, ali je od izuzetne važnosti da se ne prejedu. Osetljive su na sve nečistoće u hrani, vodi ili vazduhu. Važno je da se kreću i redovno borave na svežem vazduhu. Budući da višak pite pregoreva um i telo, ovoj doši pogoduju hladna pića i rashlađujuća hrana. Hrana sa slatkim, gorkim i blagim ukusima je najbolja za njih. Odgovara im i sirova hrana.
Indija štiti jogu od Zapada: 1.500 asana proglašeno nacionalnim znanjem
Kapha telesni tip
Imaju jaku građu, širokE grudi i ramena, veliku mišićnu masu i teške kosti. Koža im je deblja i masna, pa zglobovi i tetive nisu tako istaknuti. Koža im je sjajna, meka, sjetla i bleda, a kosa raskošna i gusta.
Sporije uče, ali nikad ne zaboravljaju, imaju odlično dugoročno pamćenje. Teško donose odluke, a kada je donesu, ona je čvrsta. Znoje se umereno, a san im je zdrav i dubok. Brzo zaspu i dugo spavaju, mogu se čak i izležavati puno više nego druge doše.
Probava im je redovna. Tolerantni su, ljubazni, ali ako ih uvredite znaju jako da se naljute. Neravnoteža se pokazuje kroz začepljene sinuse, curenje nosa, zadržavanje tečnosti, bolne zglobove, visok nivo holesterola i šećera u krvi, te sklonost alergijama. Ne vole vlažno i hladno vreme. Skloni su zimskoj i prolećnoj depresiji. U ponašanju pokazuju tendenciju ka odugovlačenju, teško se menjaju i donose odluke.
Uputstva za uspostavljanje ravnoteže
Prijaju im namirnice koje su lagane, suve i tople. Najviše koristi imaćete od namirnica gorkog i slanog ukusa. Topla, lagana hrana, poput supe ili variva je idealna za vas.
Pokušajte jednom nedeljno da budete na tečnoj dijeti, koristite taj dan samo sveže sokove od voća ili povrća te kašaste, tople supe od povrća.
Lekovita supa: Jedan tanjir garantuje bolji imunitet! (RECEPT)
Izbegavajte slatko, osim meda koji smiruje kaphu. Smanjite unos mlečnih proizvoda jer oni doprinose povećanju kaphe u telu. Kaphe su izuzetno osetljive na mirise, važno je da svakodnevno i svesno udišu prirodne mirise.
Regulišu hormone, vraćaju organizam u ravnotežu: 3 napitka koje sve žene treba da piju! (RECEPT)