Neke namirnice mogu ozbiljno poremetiti ravnotežu holesterola u našem organizmu, čak i kada ih konzumiramo u malim količinama. Stručnjaci upozoravaju da već nekoliko kašika određene hrane može izazvati haos u krvnim sudovima i držati holesterol povišenim čak tri dana, čime značajno povećavamo rizik za zdravlje srca i krvnih sudova.

Jedna namirnica koja može ozbiljno podići holesterol i zadržati ga povišenim i do tri dana jeste — slaninа.

shutterstock-153808931.jpg
Foto: Shutterstock

Slanina je bogata zasićenim mastima i holesterolom, a zbog načina obrade (prženje, dimljenje) sadrži i dodatne štetne supstance koje dodatno otežavaju razgradnju masti u organizmu. Samo nekoliko porcija može izazvati taloženje masnoća u krvi i značajno povećati nivo lošeg (LDL) holesterola, koji ostaje povišen čak i kada prekinemo sa konzumacijom.

Najveći "krivci" za ovakve nagle skokove holesterola su namirnice bogate zasićenim mastima, trans-mastima i šećerima. Među njima prednjače industrijski prerađeni proizvodi poput margarina, brze hrane, prženih grickalica, slatkiša, peciva i konditorskih proizvoda. Iako na prvi pogled deluju bezopasno, samo nekoliko kašika ovih kalorijskih bombi može povećati nivo lošeg (LDL) holesterola, dok istovremeno snižava zaštitni, dobri (HDL) holesterol.

shutterstock_1407821804.jpg
Foto: Shutterstock

Kada unosimo ovakvu hranu, naše telo se bori da obradi višak štetnih masti, što vodi do upalnih procesa, zadebljanja krvnih sudova i povećanog rizika od srčanih i moždanih udara. Još je opasnije to što efekti nisu trenutačni – jednom povišen holesterol može ostati u krvi povećan i do 72 sata, dodatno opterećujući naš organizam.

Stručnjaci savetuju da, ukoliko ne možemo potpuno da izbegnemo ovakve namirnice, barem ograničimo njihovu količinu i obavezno ih balansiramo sa svežim voćem, povrćem i zdravim mastima poput onih iz maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Takođe, redovno kretanje, hidratacija i povremeni detoks mogu pomoći da se telo brže izbori sa neželjenim efektima.