Spanać je bez sumnje jedna od najzdravijih namirnica. Treba voditi računa o tome da je prilikom njegove konzumacije najbolje pripremiti onoliko koliko ćemo ga i pojesti jer se podgrevanje spanaća nikako ne preporučuje.

Spanać (mladi je najbolji) može se jesti svež, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom. Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom gvožđa, što je netačno, jer ga ne sadrži u velikim količinama. Dakle, od jedenja obroka sa ovom namirnicom ne možemo da očekujemo veću korist u lečenju anemije.

profimedia0295629115.jpg
Foto: Profimedia

Saveti za pripremanje

* Kupujte uvek svež spanać, pazite da stabljika i listovi nisu žuti.
* Pre pripreme potrebno je spanać dobro oprati kako bi se s listova uklonile zaostala zemlja i druge nečistoće.
* Pripremljen spanać pojedite istog dana, jer ne sme dugo da stoji, niti da se naknadno zagreva.
* Ostaci kuvanog spanaća ne smeju da se čuvaju na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba staviti u frižider.
* Nije preporučljivo da se sprema kao varivo s brašnom na masti životinjskog porekla jer može da izazove dijareju.
* Da bi se sačuvali vitamini i minerali, treba ga kuvati na pari ili u vrlo maloj količini kipuće vode oko pet minuta.
* Treba ga pripremati s mlekom da bi se uklonila oksalna kiselina, koja se vezuje za kalcijum, stvarajući kalcijum-oksalat, i tako izlučuje iz organizma. Može da se upotrebi i neki mlečni proizvod (jogurt, pavlaka, svež sir).

Kome može da škodi

Spanać sadrži i određene količine oksalne kiseline, koja zbog visoke koncentracije purina može da stvori problem bubrežnim bolesnicima, a trebalo bi da ga izbegavaju i oni koji imaju giht, kamen u žuči i artritis.

stock-photo--spinach-52471888.jpg
Foto: Shuterstock, Kuttelvaserova Stuchelova/Shutterstock


Pazite, brzo se kvari

1. Jedina loša strana spanaća je što se brzo kvari. On propada pre većine drugog zelenog povrća jer mu je lišće mnogo osetljivije, a jedan od razloga je i velika količina vode koju sadrži (90%).
2. Spanać je pokvaren ako izgleda "slinavo" ili ako ima neprijatan miris. Međutim, postoji način da mu se vek trajanja produži. Caka je u tome da ostane suv. Zato ga treba prati neposredno pre kuvanja.
3. Preporuka je da se spanać potroši u roku od tri dana, a možete ga i zamrznuti, ali ga pre toga dva minuta treba blanširati u kipućoj vodi - dok ne postane svetlozelen, pa ohladiti pod hladnom vodom. Nakon toga se stavlja u kesice za zamrzavanje, pa se jelima dodaje pri kraju kuvanja.

stock-photo-a-woman-is-blanching-or-cooking-spinach-in-a-pot-on-a-stove-she-is-holding-a-basket-of-spinach-in-2485989239.jpg
Foto: Shuterstock, m.dipo/Shutterstock

Zašto treba češće jesti spanać

Svež spanać je odličan izvor vitamina A i C, luteina i beta-karotena. Kad se oni udruže, čine odličnu zaštitu od raznih bolesti.
Ovo povrće je bogato i mineralima kao što su kalijum (važan za dopremanje vode do ćelija, reguliše rad srca i krvni pritisak), magnezijum, mangan, cink (potreban za rast i razvoj, proizvodnju kvalitetne sperme i poboljšanje probave) i bakar, koji je potreban telu da bi proizvodio crvena krvna zrnca. Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, koje poboljšavaju koncentraciju i štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara.
Pošto je spanaću upravo počela sezona, sada je mlad i najukusniji.