Definitivna odluka

Indija štiti jogu od Zapada: 1.500 asana proglašeno nacionalnim znanjem

Joga asane deo su tradicionalnog znanja Indije i zato će nacionalna digitalna biblioteka sprečiti nove slučajeve intelektualne krađe, kakvi su zabeleženi na Zapadu
Vesti
01:20h
Indija štiti jogu od Zapada: 1.500 asana proglašeno nacionalnim znanjem
Foto: Thinkstock

Indijska vlada odlučila je da izabranih 1500 asana zabeleži u digitalnoj video bazi podataka kako bi osujetila krađu intelektualne svojine, prenose svetski mediji.

Digitalna biblioteka tradicionalnog znanja (Traditional Knowledge Digital Library - TKDL) koju je osnovalo indijsko Ministarstvo nauke i tehnologije već sadrži 250 joga položaja. Cilj ove akcije je da se spreči pokušaj patentiranja tehnika joge koje spadaju u drevnu filozofsku, duhovnu i fizičku praksu razvijenu u severnim delovima Indije pre skoro 5.000 godina.

Joga vam je dosadna? Ova seksi glumica će vas uveriti u suprotno! (VIDEO)

Ostale asane biće snimljene i dodate u bazu podataka u narednih nekoliko meseci.

"Tada će svaki pokušaj da se patent svojata biti osujećen", kaže šef TKDL Arčana Šarma.

Procenjuje se se da oko 300 miliona ljudi vežba jogu širom sveta, a najviše se na tome zarađuje u SAD - više od 27 milijardi dolara godišnje! S druge strane, više od polovine praktičara joge su Indijci, a ipak se u ovoj zemlji nije do sada organizovano pristupalo jogi. U industriji koja na svetu donese više od 80 milijardi dolara, Indija je imala učešće samo kroz male, nezavisne joga studije.

Od 2001. godine, u Indiji ima pokušaja da se spreče zapadni biznismeni da zarađuju na drevnim tehnikama, ali je trebalo punih 14 godina da se u Digitalnu biblioteku tradicionalnog znanja počnu unositi i snimci asana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs