Pazite da bude nerafinisano i hladno ceđeno

Koristite suncokretovo ulje na ovaj način: Metod koji leči krvne sudove, bolove i kožu!

Snižava holesterol, štiti kosu i nokte od pucanja, a može i da spreči nastanak tromba
Lepi & Zdravi
16:44h Autor:
Koristite suncokretovo ulje na ovaj način: Metod koji leči krvne sudove, bolove i kožu!
Foto: Shutterstock

Hladno ceđeno i nerafinisano suncokretovo ulje i danas spada među najzdravije namirnice.

Bogato je hranljivim mineralima i vitaminima, zbog čega može pozitivno da utiče na vaše zdravlje. Trik je u tome što organsko uzgojeni suncokret obiluje vitaminima A, E, B i D. Osim samih vitamina, nutrititivnu vrednost ove namirnice povećavaju i minerali kalijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum i cink.

Superbiljka koja čisti organizam

Cvet suncokreta stvoren je od hiljada malih cvetića od kojih nastaju semenke. Semenke služe za izradu suncokretovog ulja i izuzetno su hranljive. Kaloričnost i hranljivost semenki je odlična, ali se savetuje umereno konzumiranje.

Oko 100 grama semenki suncokreta sadrži 23 grama proteina, 49 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata i 6 grama biljniih vlakana. Osim semenki, suncokret superbiljkom čini i njegov koren, koji ide u dubinu od čak tri metra i tamo upija vodu i ostale minerale. Upravo zato se suncokretovo ulje koristi za čišćenje tela.

Selen i vitamin E iz suncokretovog ulja snažni su antioksidansi koji neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala. Zato se suncokretovo ulje koristi u lečenju malignih bolesti.

Ruski monah otkrio naučniku prirodni lek za sve bolesti: Medicina proverila, i ostala u čudu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lekovito je za organizam, kožu i kosu

Polinezasićene masne kiseline, fitoseroli i prehrambena vlakna iz suncokreta pomažu u problemima sa celim organizmom. Ovo su neke od dobrobiti suncokretovog ulja:

- Snižava holesterol u krvi

- Širi krvne sudove

- Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka

- Pomaže kod ekcema i ispucale kože

- Ublažava dermatitis

- Povećava elastičnost kože i usporava starenje

- Štiti nokte i kosu od pucanja i isušivanja

- Ublažava bolove uzrokovane artritisom i reumom

6 znakova da će vam se stvoriti tromb: Izbegnite fatalne posledice!

Suncokretovo ulje za mešanje u ustima

Da biste najbolje iskoristili sva lekovita svojstva ovog ulja, stručnjaci preporučuju da ga je najbolje mešati u ustima. Ovo se radi ujutro, odmah nakon buđenja. Stavite u usta do dve kašičice hladno presovanog ulja i mućkajte 15-ak minuta. Ulje nemojte nikako gutati, a ako vam ukus postane suviše neprijatan, ispljunite ga. Cilj je da se suncokretovo ulje zamuti nakon nekoliko minuta mešanja, tada znate da deluje. Nakon mešanja operite usta i zube.

Ne preterujte sa korišćenjem

Bez obzira na sve dobrobiti ovog ulja, ono je izrazito bogato omega-6 masnim kiselinama, koje se smatraju lošim. Sama omega-6 ne bi trebalo da škoditi, ali ako se uzimaju u prevelikim količinama, mogu da uzrokuju neželjene efekte. Neke od njih bi mogle da budu rak prostate kod muškaraca, rak debelog creva, podsticanje depresije i upalnih procesa, kao i teže zaceljivanje rana.

Nemačke bolnice je koriste kao lek: Ova biljka obnavlja kosti i zglobove bolje od svega!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs