Mislite o zdravlju

Namirnice koje leče jetru: Očistite najvažniji organ od naslaga otrova, aditiva i pesticida!

Uvrstite ovih 7 namirnica u ishranu, naročito ako imate problem sa cirozom, fibrozom ili masnom jetrom
Lepi & Zdravi
17:20h Autor:
Namirnice koje leče jetru: Očistite najvažniji organ od naslaga otrova, aditiva i pesticida!
Foto: Thinkstock

Tegobe koje ukazuje na to da jetra ne radi kako treba znak su da, bar u prvi mah, treba videti koje su to namirnice dobre za jetru, njenu regeneraciju i bolje funkcionisanje.

Zdravstveni problemi s jetrom kao što su masna jetra, fibroza, ciroza ili druge bolesti ovog organa često su uzrokovane lošim životnim navikama. Zbog toga, pozitivne promene u ishrani predstavljaju ogroman korak ka poboljšanju zdravlja jetre i oslobađanju od otrova.

Sve što pojedemo profiltrira se kroz našu jetru i to je glavni razlog zbog čega svako od nas treba da izbegava hranu koja je puna aditiva, konzervanasa, masti i rafinisanih šećera. Jedenje manjih obroka i izbegavanje noćnog grickanja su dobre navike u ishrani, jer pružaju jetri dovoljno vremena da obavi svoje zadatke.

Treba imati na umu da svaka pozitivna promena može da ojača našu jetru i naše opšte zdravstveno stanje. Jetri je potrebno mnogo hranljivih materija da bi pravilno funkcionisala, a ovo je 7 najmoćnijih:

Kurkuma

Kurkuminoidi koji se nalaze u kurkumi imaju blagotvorna dejstva na jetru i njene funkcije. Ova jedinjenja podstiču regeneraciju jetre, smanjuju upale i pomažu pri detoksikaciji ovog organa. Kurkuma može da zaleči bolesnu i oštećenu jetru kada se redovno uzima u dovoljnim količinama. Ovaj začin čini čuda i za bubrege i odličan je za proizvodnju žuči.

Obnavlja žuč, jetru i štitnu žlezdu iz korena: Jeftina namirnica može da oporavi celo telo!

Beli luk

Čak i mali čen belog luka može da bude veliki izvor zdravlja. Alicin je jedinjenje sumpora koje se nalazi u belom luku i ono je ključno u detoksikaciji jetre od žive, estrogena i pojedinih prehrambenih aditiva. Ovo lekovito povrće je poznato i po svojim antigljivičnim, antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima.

Tamno lisnato povrće

Slično kao i beli luk, tamno lisnato povrće bogato je sumporom, koji efikasno brine o jetri. Ovo povrće može da ispere toksine iz krvotoka i neutrališe pesticide, teške metale i druge hemikalije koje se talože u telu. Spanać, kelj, blitva, prokelj, kupus i drugo slično povrće su pravi izbor za revitalizaciju jetre. U ovu grupu, iako joj sasvim i ne pripada, može se svrstati maslačak koji u sebi sadrži taraksacin, hemijsko jedinjenje za koje se veruje da pokreće rad jetre i žučne kese.

Zeleni čaj

Antioksidanti prisutni u zelenom čaju pomažu funkciju jetre i štite je od dejstva toksičnih materija. Zeleni čaj se ranije pokazao odličnim u regulisanju nagomilanih masti, što znači da se ovaj napitak preporučuje onima koji pate od bolesti masne jetre da ga uvrste u svakodnevnu rutinu.

Doktor Kenedi otkriva: Isperite otpad iz bubrega sodom bikarbonom za 3 dana! (RECEPT)

Brokoli

Brokoli je još jedna dobra namirnica koja odlično može da pomogne masnoj jetri, jer je ovo povrće u stanju da pospeši izlučivanje masti i da blokira njihov novi unos. Pošto brokoli spada u krstašice, kao i druge vrste povrća iz te grupe on sadrži fitonutrijente, kao što su indol iflavonoid, koji pomažu jetri u neutralisanju hemikalija, lekova i kancerogenih supstanci.

Ananas

Ovo tropsko voće prebogato je hranljivim materijama kao što su magnezijum, kalijum i vitamini C i B1, a svima im je zajedničko to što mogu da smanje upale. Protivupalni digestivni enzimi pomažu u smanjenju stresa kojem je podložna jetra u procesima metabolizma hranljivih materija.

Borovnica

Fitohemikalije su ono što borovnice čine prijateljski nastrojenom hranom prema ljudskoj jetri. One su izuzetno bogate antioksidantima, kao i fitohemikalijama koje efektno brane jetru od oksidativnog stresa i slobodnih radikala. Polifenoli i antocijani u borovnicama sposobni su da inhibiraju maligne ćelije u jetri.

Hrana koja uništava štitnu žlezdu: Ova bolest se širi kao epidemija!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs