Osluškujte svoje telo

5 znakova da vam je hitno potrebna detoksikacija

Koliko god da se trudimo da živimo zdravo, nakon nekog vremena dolazi do nagomilavanja toksina u telu, što za posledicu ima pojavu nadutosti, loš ten i potrebu za nezdravim zalogajima
Lepi & Zdravi
20:20h Autor:
5 znakova da vam je hitno potrebna detoksikacija
Foto: Shutterstock

Svakog dana smo izloženi raznim toksinima iz hrane, vode i vazduha, a koliko nam škode, naše telo nam na više načina pokazuje. Neki od jasnih znakova su nadutost, loš ten, manjak elana, nagle promene raspoloženja i potreba za nezdravim zalogajima.

1. Nagle promene raspoloženja Stres je lepak za toksine koji oslabljuju organizam do te mere da dolazi do spuštanja energije u telu zbog čega se pojačavaju osećaji straha, nervoze, ljutnje, ljubomore.

Savet: Naučite da se opustite. Ovo je najdostupniji i najjeftinji lek protiv stresa, priuštite svom telu tokom dana barem tri puta po deset minuta mira. Doskočite lošim navikama u stresnim trenucima i umesto kafe i cigarete posegnite za čajem i svežim voćem.

2. NadutostUžurbani dnevni ritam nas tera da posežemo za nezdravim zalogajima, pa nataloženi šećeri i masti u kombinaciji sa stresom usporavaju naš metabolizam i uzrokuju lošiju probavu i nadutost. U ovom slučaju pate creva koja ne obavljaju svoju primarnu funkciju apsorpcije hranjivih supstanci što uzrokuje lažnu glad koja rezultuje prejedanjem i naposletku manjkom energije.

Savet: U svoju ishranu uvrstite što više sastojaka koji eliminišu toksine iz tela, poput jabukovog sirćeta, limuna, jedite sveže voće i povrće, cele žitarice i pijte čajeve od koprive, maslačka i breze.

3. Manjak koncentracijeTihi pokazatelj zatrovanosti tela toksinima koji izaziva burne reakcije je pad koncentracije usred kog ne samo da gubimo volju za radom, nego smo u stanju da paničimo i time dodatno pogoršamo situaciju.

Savet: Telo je poput računara kome s vremena na vreme treba restart. Ako ga ne osluškujemo, doći će do blokade. Naučite da prepoznate jasne simptome koje vam odašilje i priuštite mu odmor bilo koje vrste - vežbanjem, boravkom u prirodi, druženjem i povećanim unosom minerala u telo.

4. Loš kvalitet kože Bubuljice, masna koža, ispucani kapilari sve su to posledice toksina koji sprečavaju prolazak nutrijenata kroz epidermu kože čime dolazi do začepljenja pora na najvećem organu na našem telu.

Savet: Fizičku aktivnost, piling i masaže uvedite u svoju svakodnevnu rutinu jer jedino na ovaj način možete razbuditi uspavano telo i lenju kožu. Snažan efekat na čišćenje tela imaju zdravi napitci, a sami možete da napravite jedan zeleni napitak uz koji će vaša koža zablistati.

5. Potreba za nezdravim namirnicamaNezdravi zalogaji su navika, a povećana potreba za njima je znak da je vaše telo u opasnosti i potrebno mu je stopiranje žudnje za nezdravim. Toksini iz hrane u današnje vreme jedni su od najvećih uzročnika raznih bolesti sastava krvnih sudova, oni stopiraju rad bubrega i jetre.

Savet: Priuštite sebi pet dana temeljnog čišćenja uz sveže ceđen sok od voća i povrća, izbacite ugljene hidrate i meso iz ishrane. Ne zaboravite da izbacite kupovne sokove koje možete da zamenite puno zdravijim napitkom, detoksikacijskom vodom.

Recepte za odlične koktele za detoksikacuju koje možete sami kod kuće da spremite, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs