Istraživanje

Bakterije mogu izazvati ranu smrt odojčadi

Pregledom nalaza obdukcija beba u jednoj londonskoj dečjoj bolnici otkriveno je da je kod oko polovine slučajeva sindroma iznenadne dečje smrti, utvrđena prisutnost bakterije koja je mogla da uzrokuje smrt
Medicina
17:44h Autor:
Bakterije mogu izazvati ranu smrt odojčadi

Istraživanje objavljeno u poznatom medicinskom časopisu Lancet otkrilo je da su stotine obdukcija na bebama koje su, na prvi pogled, umrle bez vidljivog uzroka, utvrdile prisutnost potencijalno opasne bakterije, pogotovo bakterije naziva "stafilokokus aureus" i "ešerihia koli".

Pregledom nalaza obdukcija beba u jednoj londonskoj dečjoj bolnici otkriveno je da je kod oko polovine slučajeva sindroma iznenadne dečje smrti, za koji se često koristi i naziv "smrt u kolevci", utvrđena prisutnost bakterije koja je mogla da uzrokuje smrt.

I "stafilokokus auerus" i "ešerihia coli" mogu biti uzrok smrti bez ikakvih očiglednih fizičkih znakova, ali još ne postoji dokaz da su odgovorne za smrt u kolevci.

Jedan od autora istraživanja, prof. Najdžel Klajn, rekao je za Bi-Bi-Si da stručnjaci još ne mogu sigurno da kažu da su te bakterije uzrok iznenadne dečje smrti.

"Ipak, moguće je da su te bakterije prisutne kod dece koja su izložena i drugim rizicima kao što je pušenje pa zato to istraživanje ponovo ističe važnost roditeljskog pridržavanja saveta o smanjivanju rizika za smrt u kolijevci", kazao je Klajn.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs