Obratite pažnju

Da li se budite sa natečenim licem: Telo vas upozorava na ovo!

Tiroidna žlezda luči hormon koji je neophodan za normalan metabolizam. Ukoliko postoji nedovoljna ili prejaka aktivnost ove žlezde, dolazi do poremećaja koji uzrokuju oticanje lica uz brojne druge simptome
Lepi & Zdravi
05:38h Autor:
Foto: Shutterstok

Možda se često zapitate zbog čega vam je ujutru otečeno lice. Prirodno je da se zbog toga zabrinete ako se to događa baš svakog jutra.

 

Osim hroničnih bolesti ili stanja, lice posle spavanja može da bude podbulo i iz naizgled nepoznatih razloga. Iako ne mora da znači da je u pitanju nešto ozbiljno, ne bi trebalo zanemariti otečeno lice koje se pojavljuje pred ogledalom svakog jutra.

 

Ipak, ovo je način da vam telo saopšti da nešto nije u redu. Ovde su neki od najčešćih razloga zbog kojih dolazi do nadutosti lica od jutarnjih sati.

 

Jeli ste previše soli
Odgovor na pitanje zašto je lice naduto ujutro može biti u načinu ishrane. Ako dođe do većeg unosa natrijuma pre spavanja, verovatno će ujutru biti problema, uključujući otok na licu. Ovo se dešava zato što previše soli u telu rezultira zadržavanjem vode koja može da izazove nadutost.

 

Šta sve leči običan čaj od nane: Bakin univerzalni lek je stvarno moćan!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pili ste alkohol pre spavanja
Možda se čini teškim na početku, ali morate da prestanete sa pijuckanjem pića kako biste izbegli podbulost lica posle spavanja. Alkohol može da dovede do dehidracije i istovremeno da proširi krvne sudove, što zauzvrat može izazvati nadutost.

 

Niste skinuli šminku
Čak i kada mislite da je suviše kasno da uklonite svu svoju šminku, trebalo bi da se naterate i oduprete iskušenjima spavanja bez uklanjanja preostale šminke. Savet je da se koristi blago sredstvo za uklanjanje šminke pre odlaska u krevet. Natečenost lica posle sna može da izazove i alergijska reakcija koja nastane kada tragovi maskare ili senke uđu u oči.

 

Spavali ste na neudobnom jastuku
Verovali ili ne, ali i jastuk može biti kriv za otok lica posle spavanja. Prilikom spavanja, glava suviše tone u jastuk, pa se i tečnost oko očiju može nakupiti i dovesti do nadutosti. Preporuka je da se glava držina priličnom uzglavlju i spava na leđima kako bi se sprečilo oticanje lica.

 

Istina će vas zaprepastiti: 5 stvari koje nikako ne smete da radite nakon jela!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Niste obratili pažnju na alergene
Ponekad, ljudima se pojavljuju podočnjaci kada su izloženi određenim izazivačima alergija. Možda ste alergični na prašinu, polen, životinjsku dlaku, insekte, lateks, buđ, neke hemikalije, pa čak i na hranu. U alergijske reakcije, osim oticanja lica, mogu se svrstati i svrab, kijanje, problemi s disanjem, dijareja ili osip na koži.

 

Celulitis ili flegmona
U pitanju je upala potkožnog vezivnog tkiva. Ova bakterijska infekcija utiče na kožu i izaziva simptome na njoj kao što su toplota, crvenilo i osetljivost lica. Crvenilo i otok oko oka može da ukaže na bakterijsku infekciju tkiva. Ova infekcija obično se razvija kada je već prisutan drugi tip infekcije, kao što je upala sinusa ili konjuktivitis.

 

Niste tretirali sinuzitis
Bakterijska infekcija sinuzitisa raspaljuje sluzokožu membrane sinusa iuzrokuje pritisak i bolne osećaje oko očiju i jagodica. Otoci ovog porekla mogu da naprave lice podbulim, stvore osećaj glavobolje i infekciju gornjih respiratornih organa.

 

Zašto vam noge otiču: Svi mogući uzroci i kada treba da se javite lekaru!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Imate problem sa štitnom žlezdom
Tiroidna žlezda
luči hormon koji je neophodan za normalan metabolizam. Ukoliko postoji nedovoljna ili prejaka aktivnost ove žlezde, dolazi do poremećaja koji uzrokuju oticanje lica uz brojne druge simptome.

 

Ostali uzroci
Osim ovih navedenih uzroka, do pojave podbulog lica ujutru može doćii zbog povišenog krvnog pritiska, prekomernog unosa alkohola, pušenja, nezdravog načina života, gojaznosti, nuspojava od korišćenja lekova...

 

Saveti da sprečite jutarnju pojavu otečenog lica

 

- Budite sigurni da pijete dovoljno tečnosti kako bi vaše telo bitihidrirano
- Ograničite unos soli i jedite više voća i povrća
- Uvek koristite odgovarajuću šminku i nikada ne idite na spavanje pre nego što je potpuno ne uklonite
- Nikada ne koristite šminku kojoj je istekao rok, a posebno onu kojaje namenjena očima
- Koristite kvalitetno sredstvo za redovno čišćenje lica
- Spavajte dovoljno, jer je telu potrebno vreme da tečnost pravilno procirkuliše, što zauzvrat pomaže da se smanji otok na licu
- Redovno vežbajte

 

Rezultat će vas raspametiti: Ovaj napitak skida 16 cm sa struka za 4 dana! (RECEPT)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs