Obratite pažnju

Kako da ostanete vitki i posle 25. godine: Ovo je broj 1 borac protiv masnog tkiva!

U 19. godini jedna nedelja dijete i nekoliko večeri napolju provedenih u plesu obično je dovoljno da se otopi višak od 2-3 kilograma. Međutim, u 39. godini tih 2-3 kilograma izgleda kao da se "zavarilo" u vašu figuru
Lepi & Zdravi 27.06.2016. - 23:05h Autor: dnevno.hr
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nije to vaša imaginacija, nego je to stvarnost: ostati vitak zaista postaje sve teže kako starimo. U 19. godini jedna nedelja dijete i nekoliko večeri napolju provedenih u plesu obično je dovoljno da se otopi višak od 2-3 kilograma. Međutim, u 39. godini tih 2-3 kilograma izgleda kao da se "zavarilo" u vašu figuru.

 

Prema Američkom lekarskom udruženju, kod većine nas telesna težina raste sa godinama, u proseku pola kilograma godišnje, nakon 25. godine. Osim toga, ta dodatna težina najčešće se sastoji od masnog tkiva, a ne od mišića. Zato većina ljudi, posebno stariji od 30 godina, treba manje da razmišljaju o tome kako da izgube na težini, a više o tome kako da izgube mast. Evo zašto:

 

Kako starimo, većina nas postaje manje aktivna i brzina telesnog bazalnog metabolizma se usporava. Potrebe za kalorijama se smanjuju. Na primer, muškarcu uzrasta od 20 godina, možda će biti potrebno dnevno 2.500 kalorija, 2.000 u dobu od 35 i samo 1.800 u 50. godini. Ako on ne smanji broj unesenih kalorija u svoj organizam i/ili ne uključi u svoj život fizičku aktivnost, kako postaje stariji, onaj višak kalorija rezultiraće viškom kilo­grama telesne težine.

 

2 kg manje za 7 dana: Napitak koji uništava salo na stomaku! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Počevši od naših 20-ih godina, razmera mišićnog tkiva prema telesnom masnom tkivu se smanjuje. Organizam prosečne 20-godišnje žene sadrži 26,5 odsto masnog tkiva. Do 35-e godine to je 33 odsto, a u 50-toj deprimirajućih 42 odsto.

 

Međutim, prema američkom Nacionalnom institutu za starenje, sve te promene mogu značajno da se zaustave, uspore ili čak usmere u obrnutom smeru, pomoću fizičke aktivnosti i ispravnih navika u ishrani. Na taj način, velika je verovatnoća da ćete izgledati i da ćete se osećati mlađima – i vitkijima – nego što je vaša stvarna dob. Svi mi idemo "nizbrdo" nakon 35. ali od nas zavisi koliko brzo će se te promene pojavljivati.

 

Dijeta čuvenog doktora Oza: Za 14 dana 7 kilograma manje bez gladovanja! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Broj 1 borac protiv masnog tkiva

 

Borac broj 1 protiv masnog tkiva je fizička aktivnost. Biti fizički aktivan, razumljivo sagoreva kalorije – 200 ili više kalorija u toku jednog sata žustrog hoda, na primer. Međutim, fizička aktivnost takođe ubrzava metaboličke procese, ne samo za vreme same aktivnosti, nego i satima nakon završenih vežbi. Fizički aktivna mršava osoba troši 600 kalorija više svakog dana, nego osoba s prekomernom telesnom težinom koja dan provodi uglavnom sedeći.

 

Osim toga, fizička aktivnost pomaže u održavanju čvrstoće kostiju, poboljšava srčanu i plućnu funkciju, tonus kože i pomaže resorpciju hranjivih materija u crevima, bez obzira koliko ste stari kad počinjete s redovnom vežbom.

 

Za ravan stomak i trbušnjake kao kamen: 3 osnovne vežbe koje rade sve gimnastičarke! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Koja fizička aktivnost dolazi u obzir

 

To je žustri, brzi hod, plivanje, vožnja bicikla, lagano trčkaranje (džogiranje), ples, veslanje itd. Konsultujte svog lekara pre nego što počnete s programom dijete ili fizičke aktivnosti. Bez obzira na aktivnost koju ste izabrali, počnite lagano – recimo 10 minuta dnevno, a onda, kroz sledećih 6 do 8 nedelja, povećajte barem na 30 minuta, 3 ili 4 puta nedeljno. Za postizanje maksimalnih koristi, prvo povećavajte trajanje fizičke aktivnosti, a tek kasnije intenzitet.

 

Samo 15 minuta je dovoljno za seksi guzu i zategnute noge: Najbolji trening kod kuće! (VIDEO)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Namirnice koje stvaraju energiju, a ne debljaju

 

Većini nas bi trebalo da jede manje masnoća (ne više od 30 odsto od ukupnog dnevnog unosa kalorija), manje belančevina (10 do 15 odsto) i više kompleksnih ugljenih hidrata (45 do 60 odsto). Kompleksni ugljeni hidrati, kao oni iz celih žitarica, krompira, mahunarki itd, pružaju mišićima "gorivo" koje vam treba za fizičku aktivnost. Takođe, ugljeni hidrati su odličan izvor vlaknastih komponenata, koje pomažu bržem prolazu hrane kroz sistem za varenje. Na taj način smanjuje se količina kalorija koje se resorbuju, a skupljajući putem masnoće i one se manje resorbuju.

 

Osim toga, vlaknaste komponente pomažu da se nivoi insulina održavaju stalnima, što doprinosi smanjenju nagomilavanja masti u organizmu. Smatra se da se na taj način snižavaju i količine masnoće i holesterola u krvi. Na kraju, 1 gram ugljenih hidrata daje samo 4 kalorije, dok ista količina masti daje 9 kalorija, što znači da možete da jedete dvostruko više tih dobrih namirnica za istu količinu kalorija.

 

Zgodno telo bez gladovanja: 3 trika da zauvek izgubite suvišne kilograme!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...