Najbolje iz prirode

Telo je prepuno otrova iz životne sredine: Očistite ga jednom namirnicom!

Nauka je nebrojeno puta dokazala da priroda najbolji lekar, a hrana najbolji lek
Lepi & Zdravi
17:06h Autor:
Telo je prepuno otrova iz životne sredine: Očistite ga jednom namirnicom!
Foto: Shutterstock

Ishrana koja se većim delom sastoji od organski uzgojenih namirnica je nesumnjivo jedan od najboljih načina za sprečavanje bolesti i postizanje optimalnog zdravlja, a klice ili izdanci mogu ponuditi neke od najviših nivoa nutritivnih vrednosti.

Izdanci brokolija, potočarke i suncokreta su namirnice od čijeg uzgoja svako može imati velike dobrobiti. Njihovo dodavanje vašoj ishrani vrlo povoljno utiče na vaše dugoročno zdravlje, a njihov uzgoj vas neće puno koštati - možete ih vrlo jednostavno uzgajati kod kuće.

Alarm da je vaše telo puno otrova: Neobični znaci koje ne smete da ignorišete!

Istraživanja su pokazala da brokoli, a pogotovo njegovi izdanci, imaju sposobnost da spreče niz zdravstvenih problema.

Efekti brokolija na zdravlje

Brokoli, a još više njegovi izdanci, povezan je sa prilično impresivnom listom zdravstvenih dobrobiti. Istraživanja su pokazala kako brokoli može da spreči hipertenziju, osteoartritis, rak, bolesti srca, alergije, dijabetes, čir uzrokovan Heliko bakterijom, oštećenje kože uzrokovano UV zračenjem i još mnogo toga.

Izdanci brokolija mogu pomoći i u borbi protiv zagađivača koje upijamo iz okoline.

Regulišite nivo šećera u krvi: 3 recepta ruskih lekara za prirodno lečenje dijabetesa!

Neka od najnovijih istraživanja ove sugerišu da izdanci brokolija mogu da pomognu u detoksikaciji od otrovnih materija, jer su odličan izvor glukorafanina, koji proizvode sulforafan kada se žvaču ili progutaju. Taj spoj ubrzava sposobnost tela da detoksikuje organizam od raznih zagađivača, ističu naučnici.

U tromesečnom istraživanju je učestvovalo oko 300 kineskih muškaraca i žena koji žive u jednoj od najzagađenijih područja Kine, ruralnoj zajednici u provinciji Jiangsu. Ispitna grupa pila je pola šoljice dnevno pića koja se sastoji od sterilizovane vode, ananasa i soka od limete, sa otopljenim liofiliziranim (ledenim i sušenim) dodatkom brokolija u prahu.

Svemoćni limun: 39 načina na koje može da vam olakša život!

Kontrolna grupa je pila istu smesu, ali bez dodavanja izdanaka brokolija. Nakon što su prikupljeni i analizirani uzorci urina i krvi, istraživači su otkrili da testirana grupa koja je dobila prah od izdanaka brokolija izlučuje daleko veće nivoe dva kancerogena. Izlučivanje benzena povećano je za 61%, a brzina izlučivanja akroleinoma je povećana za 23 odsto.

Benzen se obično nalazi u izduvnim gasovima automobila, ali se može progutati i putem gaziranih pića, gde se može formirati od benzoata koji se koristi kao konzervans. Akroleinom se proizvodi raspadanjem zagađenih materija u vazduhu, od spaljivanja organskih materija kao što je duvan i paljenjem goriva poput benzina.

"Ljudi širom Kine udišu zagađen vazduh, a izloženost je uglavnom neizbežna. Želeli smo da podstaknemo obrambeni mehanizam koji ubrzava pročišćavanje tela, kako bi se smanjila mogućnost ugrožavanja zdravlja", rekao je autor istraživanja, dr Tom Kensler.

Rešite se vodećeg uzroka raka, srčanog udara i astme: 8 stvari koje odmah treba da uradite u domu!

Izdanci brokolija sadrže niz zdravih jedinjenja

Kao što je spomenuto, izdanci brokolija su daleko moćniji od celog brokolija, a omogućavaju vam i da količinski jedete mnogo manje. Na primer, dokazano je da izdanci brokolija koji su stari 3 dana sadrže od 10 do 100 puta više glukorafanina nego u zrelom brokoliju.

Izdanci brokolija su takođe izvrsna alternativa ako vam se ne sviđa ukus ili miris brokolija. Najbolje od svega je što se mlad brokoli lako i jeftino može uzgajati kod kuće. Još jedna velika prednost je u tome što ih ne morate kuvati.

Oni se jedu sirovi, obično kao dodatak salati ili soku.

Jedite ih što više: Za ove semenke se veruje da pomažu kod mnogih bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs