Ukusno i zdravo

Sprečavaju bore i rak kože: Namirnice sa prirodnim zaštitnim faktorom!

Osim što su tokom leta odlične za vašu kožu, ove namirnice su i vrlo ukusne, osvežavajuće i hranljive, zato ih što pre uvedite u svoj plan ishrane
Lepi & Zdravi
15:42h Autor:
Foto: Shutterstock

Čim stignu topli dani i otpočne sezona šortseva i kratkih suknji, stručnjaci odmah počinju ponovo da upozoravaju na štetnost sunčevog zračenja i važnost pravilne zaštite kože od delovanja UV zraka.

 

Savet broj 1 jeste da iz kuće ne izlazite ako na lice i ostale izložene delove tela niste namazali kremu sa visokim zaštitnim faktorom, a preporučuje se i nošenje šešira i naočara za sunce.

 

Ali, od štetnog UV zračenja možemo se zaštititi i kroz ishranu, jer postoje namirnice koje se ponašaju kao pravi zaštitni faktor za vašu kožu, prenosi Yahoo. Na primer, biljke koriste antioksidante kako bi sprečile oštećenje usled delovanja sunčevih zraka, što znači da konzumiranje tih biljaka, pa samim tim i njihovih antioksidanata, pojačaćete nivo prirodne zaštite od sunca po istom principu.

 

Domaće ulje za sunčanje: Efikasni melem po bakinom receptu!

 

Osim što su tokom leta odlične za vašu kožu, ove namirnice su i vrlo ukusne, osvežavajuće i hranljive, zato ih što pre uvedite u svoj plan ishrane!

 

Paradajz

 

Ovo sočno povrće prepuno je likopena,antioksidanta koji smanjuje količinu slobodnih radikala za 40 do 50 odsto. Paradajz se najbolje apsorbuje u kombinaciji sa masnoćama, pa ga je najbolje konzumirati uz maslinovo ulje. Isto delovanje ima i lubenica.

 

Nar

 

Semenke nara bogate su polifenolima koji štite kožu od UVA i UVB zračenja u tolikoj meri da imaju moć da podignu efekat zaštite kreme sa zaštitnim faktorom i do 25 odsto!

 

Nar nije samo ukusno voće - Sve blagodeti po zdravlje!

 

Paprika

 

Antioksidant kapsaicin, koji se nalazi u paprici, redukuje broj slobodnih radikala i odličan je za prevenciju upala koje se mogu javiti usled štetnog sunčevog zračenja. Pre nego što izađete da se sunčate, pojedite bar jednu papriku.

 

Divlji losos

 

Omega-3 masne kiseline, kojih ima dosta u divljem lososu, sprečavaju upale uzrokovane delovanjem UVB zraka čak i do 52 odsto!

 

Napomena: Uvođenje ovih namirnica pružiće vam određeni stepen zaštite od sunca, ali je korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom obavezno!

 

Umesto lepote dobila rak kože: Žene, učite na mojim greškama! (FOTO)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs