Obratite pažnju

Više pozitivne energije u vašem domu: Boje, zavese i svetlo utiču na nivo stresa!

Prvi korak za bolje zdravlje je prigušivanje svetla u domu, stručnjaci smatraju
Lepi & Zdravi
22:56h Autor:
Više pozitivne energije u vašem domu: Boje, zavese i svetlo utiču na nivo stresa!
Foto: Shutterstock

Prostor u kojem živimo i boravimo ima veći uticaj na nas nego što mislimo, tvrde stručnjaci koji ističu da je prvi korak za bolje zdravlje prigušivanje svetla u domu. Moderna intenzivna svetla zbunjuju naš prirodni ciklus sna i buđenja, što može da poremeti i druge telesne funkcije, piše Daily Mail.

Proveravate mobilni pre spavanja? Evo šta time radite svom mozgu!

Tako se previše svetla povezuje s povećanim rizikom od hormonskih poremećaja, dijabetesa, gojaznosti, pa čak i raka.

"Očigledno je da jaka LED osvetljenja i druge moderne tehnologije utiču na našu fiziologiju. Predveče je važno da koristimo prigušena i crvenija svetla koja manje ometaju bioritam", ističe istraživač raka dojke, doktor Ričard Stivens.

Pod stresom ste? Okrivite svoje zidove

Ako su vaši zidovi intenzivne narandžaste ili crvene nijanse, možda je vreme da razmislite o promeni. Prema brojnim istraživanjima, te boje povećavaju subjektivan osećaj stresa i anksioznosti, a čak mogu da izazovu i osećaj svraba. Sem toga, takve jarke boje zidova nas stimulišu da brže jedemo, što nije dobro za probavu i liniju, zbog čega je za kuhinju najbolje da birate neutralne tonove poput bež.

Što se tiče spavaće sobe, plava je najbolji izbor - ne samo da pospešuje i produžava san, već i jača libido, pa u plavim sobama ljudi češće imaju seks.

Osvrnite se oko sebe: Šta o vama govori enterijer u kojem živite

Gledate TV? Upalite svetlo

Za najbolje iskustvo pri gledanju televizije proizvođači ističu preporuku udaljenosti sedišta 1,5 puta veće dužine od dijagonalne širine ekrana. Ali, lekari ističu da bi udaljenost trebalo da bude veća, jer gledanje TV iz te blizine može da izazove naprezanje očiju i da bude okidač migrena. Savetuje se da sedite od dva do tri metra dalje od ekrana bez obzira na njegovu veličinu. Takođe, savetuje se da gledate televiziju s upaljenim svetlom, jer se tada oči manje naprežu.

Za mir duše i tela: Dragoceni koraci za srećniji život!

Otvoreni prostor je bolji za pamćenje

Profesor psihologije Gabrijel Radvanski sa Univerziteta Notr Dam ističe da već jednostavna radnja poput prolaska kroz vrata može da ometa memoriju. To nije uvek loša stvar, jer omogućuje veći fokus na trenutnu lokaciju, ali u modernim domovima s puno prostorija, to znači da zaboravljamo po šta smo krenuli čim promenimo sobu.

Dom s otvorenim prostorom, na primer spojenim boravkom, trpezarijom i kuhinjom, zato podstiče pamćenje, a dodatno rešenje je lišiti dom natrpanog enterijera - puno polica, komada nameštaja i ukrasa.

Top 5 Feng šui boja za 2015: Zelena isceljuje, crna štiti!

Deblje zavese su bolje za liniju

Ako imate prozirne zavese i uličnu svetiljku u blizini prozora, vaš rizik od gojaznosti je veći, pokazala je studija američkog Instituta za istraživanje raka. Osvetljenje remeti REM faze sna, zbog čega je manje kvalitetnog odmora. Neispavanost pak povećava apetit i unos visokokalorične hrane.

Osvežite svoj životni prostor: 7 caka za glamurozniji efekat vašeg doma

Odeću sušite napolju

Kod sušenja odeće u domu, povećava se vlaga u domu, što pogoduje nastanku buđi, grinja i drugih alergena. Buđ može da uzrokuje respiratorne infekcije, astmu i kašalj. Ako nemate drugog izbora za sušenje veša, svakako to činite u prostoriji s otvorenim prozorom.

Šta sve možete sa hidrogenom: Top 3 skrivene upotrebe! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs