Kruške su bogate antioksidansima, dijetetskim vlaknima i fitonutrijentima koji doprinose očuvanju zdravlja. Mogu pomoći varenju, regulaciji nivoa holesterola i smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

1. Bolja probava

Kruška srednje veličine sadrži oko 5,5 g vlakana, što čini približno 22% preporučenog dnevnog unosa.

Dijetetska vlakna podstiču rad creva, pomažu u eliminaciji LDL ("lošeg") holesterola i smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa...

shutterstock-717882712.jpg
Foto: Shutterstock

2. Prirodno uklanjanje toksina

Vlakna i visok sadržaj vode u kruškama doprinose zdravoj i mekšoj stolici, što olakšava eliminaciju toksina iz organizma. Prisustvo fruktoze i vlakana dodatno podstiče blago laksativno dejstvo.

3. Zaštita srca i krvnih sudova

Antioksidansi u kruškama, posebno u njihovoj kori, mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Studije pokazuju da određeni sastojci krušaka smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova, povećavaju nivo HDL ("dobrog") holesterola i smanjuju LDL.

Istraživanja su takođe otkrila da osobe sa metaboličkim sindromom koje su svakodnevno jele po dve kruške tokom tri meseca imaju manji obim struka i niži krvni pritisak.

4. Mogući problemi sa varenjem

Kruške sadrže veću količinu fruktoze, zbog čega spadaju u hranu sa visokim sadržajem FODMAP jedinjenja. Ona mogu izazvati gasove, nadimanje i bolove kod osoba sa osetljivim crevima ili sindromom iritabilnog creva (IBS).

Osobama koje imaju ovakve tegobe često se preporučuje ishrana sa niskim sadržajem FODMAP-a.

shutterstock-1625121469.jpg
Foto: Shutterstock

Hranljiva vrednost kruške (srednje veličine)

  • Kalorije: 101
  • Masti: 0,5 g
  • Ugljeni hidrati: 27 g
  • Vlakna: 5,5 g
  • Šećer: 17 g
  • Proteini: 0,6 g
  • Natrijum: 1,8 mg
  • Kalijum: 206 mg
  • Vitamin K: 7,8 mcg

Azijske sorte krušaka sadrže manje kalorija, ali više vitamina C i vlakana u odnosu na druge vrste.

Kruške naspram jabuka

Kruške i jabuke imaju slične nutritivne prednosti, ali postoje i razlike:

jabuka-kruska-shutter.jpg
Foto: Shutterstock

  • Minerali: Kruške sadrže više bakra, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka od jabuka.
  • Vitamini: Jabuke su bogatije vitaminima A, E i B1, dok kruške imaju više vitamina B3 i K. Obe vrste imaju slične količine vitamina C i B2.
  • Vlakna: Obe su dobar izvor pektina, vlakna koje pomaže zdravlju creva.
  • Šećer u krvi: I kruške i jabuke imaju nizak glikemijski indeks (≤55), pa polako podižu nivo šećera u krvi, što ih čini pogodnim za dijabetičare.

Ko treba da izbegava kruške?

Alergija na kruške je retka, ali moguća. Reakcije su najčešće povezane sa sličnim proteinima koji se nalaze u polenu breze i u breskvama. Simptomi uključuju svrab, peckanje u ustima ili osip.

00:59
Recept za naopačke kolač sa kruškama Izvor: TikTok/_gianlu01_